Dovadă de spirit civic: au predat poliţiştilor monede de aur de 8000 de euro, proaspăt descoperite VIDEO

Dovadă de spirit civic: au predat poliţiştilor monede de aur de 8000 de euro, proaspăt descoperite VIDEO
Trei clujeni au dat o veritabilă dovadă de spirit civic: au găsit nişte monede de aur în valoare de circa 8000 euro, susceptibile a face parte din patrimoniul naţional, şi le-au predat oamenilor legii.

Monedele au fost găsite de aceştia în data de 26 octombrie într-un vas ceramic dintr-un imobil din centrul municipiului, unde cei trei efectuau un studiu geotehnic.

Cei trei nu au pierdut vremea şi au anunţat oamenii legii, la faţa locului deplasându-se agenţi ai Compartimentului Patrimoniu Cultural Naţional şi un expert în mumismatică, care au stabilit că monedele în cauză sunt susceptibile de clasare în categoria juridică Tezaur al Patrimoniului Naţional.

"Astfel au fost identificate 22 de monede din aur, respectiv 10 monede din aur de nominal - 4 Ducaţi Franz Josef, 2 monede din aur de nominal - 1 Ducat Franz Josef, o monedă din aur de nominal - 10 ruble din anul 1899, 9 monede din aur jubiliare ,,Ardealul nostru 1944". Valoarea acestora se ridică la circa 7.000 - 8.000 de euro", a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj.

În urma actului lor, cei trei cetăţeni au fost primiţi de conducerea inspectoratului, care le-a acordat diplome şi le-a adresat mulţumiri pentru spiritul civic.  Aceştia au explicat gestul lor şi au precizat că se bucură că au avut norocul să găsească obiectele de tezaur, însă locul lor este în Patrimoniul Cultural Naţional.

Monedele descoperite au fost predate Direcţiei pentru Cultură Cluj, instituţie abilitată să le remită unei instituţii muzeale pentru păstrare, valorificare şi clasare în patrimoniul cultural naţional.

Comenteaza