Pietonii indisciplinaţi, taxaţi de poliţişti. Peste 250 de amenzi aplicate

Pietonii indisciplinaţi, taxaţi de poliţişti. Peste 250 de amenzi aplicate
Poliţiștii rutieri au desfăşurat o serie de acţiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere, în special a celor în care sunt implicaţi pietonii care se angajează în traversarea străzii prin locuri nepermise.

Activităţile s-au desfăşurat pe parcursul ultimelor patru zile, din 8 până în 11 februarie. Majoritatea sancţiunilor aplicate, în număr de 263, au fost acordate pietonilor care, în calitatea lor de participanţi la trafic, au încălcat normele rutiere. De asemenea, poliţiştii au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale  şi conducătorilor auto care nu au acordat prioritate pietonilor.

Ce pot şi ce nu pot să facă pietonii

Potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, pietonilor le este interzis să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevazute cu semafoare.

Ei nu voie nici să se angajeze în traversarea drumului public atunci cand se apropie un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore.

Pietonii nu trebuie să traverseze partea carosabilă prin faţa sau prin spatele vehiculului oprit în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepţia cazurilor în care exista treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător.

De asemenea, pietonii nu trebuie să circule pe pistele pentru biciclete, amenajate şi semnalizate corespunzător, sau să traverseze calea ferată atunci când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori când semnalul luminos sau acustic interzice trecerea.

În plus, pe timp de noapte, pietonul are obligaţia de a avea accesorii fluorescent-reflectorizante pe îmbrăcăminte sau de a purta o sursă de lumină, vizibilă din ambele sensuri de mers, atunci când circulă pe partea carosabilă a drumului, care nu este prevăzut cu trotuar sau acostamente.

Comenteaza