"Bomba" sfârşitului de an explodează la Cluj

Victor Ponta, Liviu Dragnea, Mitică Dragomir, Arpad Paszkany şi o şpagă de 20 de milioane de euro sunt ingredientele acestui "cocktail Molotov" din politică şi sport.

Fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Mitică Dragomir, face, în cartea autobiografică intitulată "Meciurile vieţii mele", dezvăluiri care, dacă ar fi adevărate, ar arunca în aer atât fotbalul românesc, cât şi o parte din lumea politică.

Potrivit Fanatik, care a publicat în exclusivitate pasaje din cartea lui Dragomir, fostul şef al LPF îl acuză pe omul de afaceri Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, că i-ar fi oferit 20 de milioane de euro pentru a obţine fără licitaţie, din martie 2014, drepturile TV asupra partidelor din Liga 1. Mitică Dragomir susţine că omul de afaceri clujean i-ar fi oferit şi protecţie politică în faţa unei eventuale răspunderi. În carte, scriu jurnaliştii de la Fanatik, apar nume grele din viaţă publică, printre care Victor Ponta sau Liviu Dragnea. 

Potrivit Fanatik, în Capitolul 10 al cărţii, intitulat "Înlăturarea mea de la Ligă - Culisele unei adevărate conspiraţii", Mitică Dragomir relatează discuţiile şi întâlnirile sale cu Arpad Paszkany legate de drepturile TV:

"- Dom' preşedinte, doresc să cumpăr eu drepturile TV pe următorii cinci ani.
- Foarte bine, nu te opreşte nimeni, dar numai să ai banii necesari...
- Dumneavoastră vă rog să-mi daţi ajutorul necesar...
- Tot ce e legal - te ajut sută la sută!
Îl văd cum se uită fix în ochii mei.
- Asta ştiu, dar vreau să cumpăr fără să se facă licitaţie.
Aha, asta era... Am o reacţie bruscă:
- Nu se poate, pentru că ne ducem la puşcărie!
Paszkany mă priveşte zîmbind sigur pe el, chiar superior...
- Nu ne ducem, că am aranjat eu totul!
Apoi, se apleacă spre mine continuînd cu glas mai încet;
- Sînt mulţi oameni importanţi care mă ajută. Ce, dumneata nu ai auzit de „Grupul de la Cluj"?
- Ba, eu de "Grupul de la Cluj" am auzit - şi ştiu că ei conduc ţara, dar oamenii se mai schimbă şi eu din experienţă ştiu că din lăcomie pînă la urmă se bagă unii pe alţii la "bahaus".
- Da, dar acum sînt bani mulţi şi îi liniştesc eu pe toţi. Mai ales că vin alegerile prezidenţiale şi e nevoie de bani mulţi, bani pe care îi dau eu. Nu ştiam dacă omul nu cumva fusese indus în eroare de unii politicieni. Încerc să-i explic unde greşeşte.
- Şi ce faci cu Consiliul Concurenţei?
- E treaba lui Ponta să o rezolve... Nu vrei să ne întîlnim şi cu el?
- Nu, că am avut un diferend cu el la TV şi l-am cam şifonat, cred că nu m-a uitat...
- E băiat bun, iar de noi cei de la Cluj are mare nevoie.
Dau din cap, mă îndoiam al naibii în privinţa încrederii pe care o avea în „băiatul bun" Ponta şi în aranjamentele acestuia. Sincer, îmi părea rău de Paszkany... încerc în continuare să-i arăt că e pe un drum greşit.
- Bine e să faci afacerea cît mai corect, chiar dacă le dai ăstora bani pentru campania electorală. Dacă ştiu prea mulţi, atunci va fi periculos...
- Nu va fi periculos, fiindcă Ponta iese preşedinte detaşat.
- Deh, eu ştiu, cîte am văzut eu în viaţa mea nu mai sînt sigur de nimic... Nu mai ţii minte ce i s-a întîmplat lui Vadim în campania cu Ion lliescu şi lui Mircea Geoană cu Traian Băsescu?
- Acolo s-au băgat americanii şi serviciile!
- Şi crezi că acum vor sta cu mîinile în sîn?
- Nu, dar Victor e pe bune cu toţi. De aceea l-au curăţat pe Antonescu, iar acum au sarcină uşoară cu lohannis. la să vezi, unu la unu îl face praf Ponta pe lohannis!
- Da, dar nu ştie nimeni cum va reacţiona poporul... Vezi că mulţimea e sătulă de minciunile ăstora de la putere, au promis mult şi nu au făcut mai nimic...
- Numai banii contează, dom' preşedinte...
- Şi ce crezi că liberalii şi democraţii nu au bani?
Se vede că judecata şi argumentele mele nu-i conveneau sau îl puneau pe gînduri. Se hotărî să mai facă o încercare directă.
- Lasă, dom' preşedinte, politica şi hai să trecem la afaceri!
- De acord, te ascult cu plăcere.
- Doresc să preiau de la Ligă drepturile TV pentru care să ofer pe cinci ani 175 de milioane de euro, dar obligatoriu fără licitaţie. Pe lîngă aceşti bani mai dau cîte patru milioane pe an, adică în total 20 de milioane - comision. Banii îi virez într-un cont pe care mi-l dai, oriunde în lume. Banii nu vin din ţară, aşa că nu-i niciun pericol.
Sumele erau uriaşe, rămăsesem ca la autogol...
- Adică îmi dai mie 20 de milioane de euro?!
- Îţi opresc o cotă din prima tranşă pentru campania electorală şi din ultima peste cinci ani.
Participi şi dumneata cu cîte un milion la campaniile electorale şi vei avea numai avantaje.

(...)

Peste ceva timp mă sună iar şi mă invită la Cluj. Dar am amînat întîlnirea cu o săptămînă întrucît am fost invitat la Londra de o societate de brokeraj şi drepturi TV pentru un eventual contract vizînd obţinerea drepturilor TV. Le-am spus că fără licitaţie nu se vinde nimic şi au fost în totalitate de acord să facem licitaţia. Suma de la care urma să înceapă licitaţia era de 150 de milioane de euro pe o perioadă de trei ani. M-au întrebat ce cred, dacă licitaţia va trece de suma de 200 de milioane de euro pe trei ani? Bineînţeles că asta nu putea anticipa nimeni, nici mama Omida, dar le-am garantat că licitaţia se va desfăşura corect şi public - difuzată pe posturile TV. Cînd au auzit că va fi publică şi televizată au luat imediat hotărîrea de a participa!

Cum am venit de la Londra m-am şi dus Ia Cluj. M-a aşteptat o maşină la aeroport şi m-a condus la doctorul Mureşan, preşedintele CFR, acasă, unde m-au primit Arpy Paszkany şi doctorul, cu masa pregătită şi băuturi la alegere.

- Dom' preşedinte, aici putem discuta în linişte, nu ne aude nimeni.
- Sigur ne va auzi „nimeni" plus DNA-ul, am glumit zîmbind.
Dar de vorbit am început să vorbim tot în şoaptă, scriam cu stiloul şi rupeam hîrtiile pe care le aruncam în grătarul pregătit pentru fripturi.
- Dom' preşedinte, aveţi ocazia să vă asiguraţi o bătrîneţe îmbelşugată, aşa că eu am aranjat totul, nu va fi niciun deranj din partea cuiva. Ba mai mult, ne-am ocupat şi de majoritatea cluburilor...
- Cu toate sînt de acord, dar trebuie să facem licitaţie publică televizată altfel ne ducem cu toţii la puşcărie, mai devreme sau mai tîrziu!
- Asta nu se va întîmpla, noi sîntem prea tari ca să ne clintească cineva!
- Acum sînteţi, dar mai tîrziu, dacă se va schimba situaţia politică?

(...)

- De fapt, ce vrei dumneata, dom' preşedinte? Doreşti un comision mai mare? Să ştii că mai mult de patru milioane anual nu pot să ofer, pentru că mai dau mult şi în altă parte...
- Nu vreau niciun comision, doresc din tot sufletul să fie cluburile mulţumite.
- Ţi-am spus, totul este rezolvat!
- Eu doresc să cîştigi tu licitaţia, dar eu nu vreau nimic şi asta din două motive: în primul rînd mi-e frică, în al doilea rînd sînt convins că mai devreme sau mai tîrziu tot se aude şi nu vreau ca la 70 de ani să merg la puşcărie.
- Nu se va auzi nimic niciodată!
- Deja tu mi-ai spus că mai ştiu şi alţii de această manevră...
- Ştiu, dar sînt oameni politici şi au mare nevoie de bani pentru campania electorală...
- Astea sînt motive de şantaj ulterior, iar eu sînt gură mare, dar fricos cum nu ai mai văzut.

(...)

- Dacă faci licitaţie, eu nu am nicio şansă. Pentru că sînt cei de la Digi care au bani mai mulţi. Başca faptul că matale ai fost în Anglia şi ai stat de vorbă cu fraţii ăia italieni care stau la Londra şi vor să cumpere. M-am interesat, ei au cumpărat un sfert din piaţa TV de pe mai multe continente. Nu te-am crezut prima dată cînd mi-ai spus, dar m-am interesat şi ai dreptate.
- Dacă nu se face licitaţie, ne mănîncă Consiliul Concurenţei, dar mai ales DNA-ul şi cu SRI-ul.
- Pe astea le rezolv eu sută la sută...
- Pentru cît timp?
- Pentru totdeauna, pentru că le rezolvă cei ce au nevoie de bani în campania electorală.

(...)

Am mîncat, am băut un pahar de vin şi m-am întors înapoi la aeroport plecînd foarte descumpănit la Bucureşti", scrie Mitică Dragomir în cartea "Meciurile vieţii mele", potrivit sursei citate.

Jurnaliştii de la Fanatik au stat de vorbă şi cu omul de afaceri Arpad Paszkany, care respinge acuzaţiile şi spune că afirmaţiile fostului şef de la LPF sunt "fabulaţii":

Ați reuşit să lecturaţi paragrafele scrise de Mitică Dragomir în cartea sa despre dumneavoastră şi nu numai?
Arpad Paszkany: Am citit, aşa, pe diagonală, e destul de lung și am fost și puțin obosit, am răsfoit paginile abia adineauri, pe seară. (n.r. discuţia a avut loc miercuri seară la o oră foarte tîrzie) Am avut mult de lucru, de asta am şi fost greu de găsit și, sincer, nu ăsta îmi era programul de seară.

Care e prima impresie? Primul gînd care vă încearcă după acuzele foarte grave ale lui Dragomir?
Ce să spun? Dacă o numesc minciună este un termen mult prea mic şi neînsemnat. Asta este... nu știu, să fiu eu elegant... o fabulație, este a cuiva cu o imaginație bogată... Minte! Tot ce spune nu are nimic în comun cu realitatea.

Totul e o minciună? Cap coadă? Chiar nu e absolut nimic adevărat?
Din tot ce am citit, două lucruri sînt adevărate: faptul că el a fost în Cluj și am avut o întîlnire acasă la Iuliu Mureșan și după aia am mai avut două întîlniri, dacă nu mă înșel, la București. În rest, cap coadă este o fabulație! Dacă această carte s-ar numi „Intențiile, ideile sau imaginațiile lui Mitică Dragomir" atunci ar fi un titlu corect, în regulă, dar ar trebui să folosească alte nume și nu personaje din viața reală. Că atunci ar avea deja o altă conotație.

(...)

Povestiţi-ne, cum s-a întîmplat totul...
Deci, ideea care a fost... Dacă nu greșesc, la sfîrșitul campionatului 2012-2013, el l-a abordat pe Iuliu Mureșan că vrea neapărat o întîlnire cu mine. Și, din cîte îmi amintesc, el i-a spus de la început despre ce este vorba. Numai că doresc să subliniez iarăşi că el a vrut să se întîlnească cu mine! Nu eu cu el! Iuliu i-a spus foarte sincer, de altfel, eu am și refuzat! Pe de o parte, stau foarte puțin în România, pe de altă parte, m-am mirat, ce dorește Mitică de la mine? Eu cred că l-am întîlnit pînă atunci doar de două ori în viața mea, o dată la sediul Ligii, vreo cinci minute, și încă o dată, pur întîmplător, la finala Cupei din 2008, de la Piatra Neamț. Cele două întîlniri nu cred că au cumulat mai mult de 20 de minute.

(...)

Deci, el v-a căutat? Nu dumneavoastră pe dînsul?

Da, exact! El pe mine, nu eu pe el! Iar după ce l-am refuzat, cred că timp de vreo lună, pe urmă a vorbit cu Iuliu și a început o altă discuție, că vrea să discute ceva despre drepturile TV și că vrea neapărat să avem o întîlnire... Şi a venit chiar la Cluj că să-și ceară scuze că a greșit față de noi, că nu mă cunoaște, dar că a vorbit de vreo cîteva ori negativ la adresa mea, la adresa clubului... Dar am zis, domnule, dacă tot am acceptat să ne întîlnim, hai să punem trecutul deoparte și spune-mi ce dorești.

V-ați întîlnit la Iuliu Mureșan acasă, cum a relatat în carte?
Da. Pentru că eu am zis că, de vreme ce Mitică vrea să mă întîlnească, eu nu mă duc la București. Nu din orgoliu, dar nu am avut treabă la București. Și după un timp am acceptat să mă întîlnesc, dar dacă omul vrea într-adevăr ceva, să vină el în Cluj. Am zis, uite, am o săptămînă în care stau în Cluj și să vină el aici. Și a venit. Și așa ne-am întîlnit acasă la Iuliu. A fost o chestie de ospitalitate din partea lui Iuliu, că a zis că dă o masă și decît să ieșim la restaurant să vină presa, toate cele, am zis că hai să ne vedem la el acasă.

Şi aţi vorbit despre drepturile TV?
Exact. În acea perioadă, el a zis, dacă nu greșesc, vorbise în presă sau erau ceva declarații în presă din partea celor două companii care pînă atunci dețineau drepturile TV, în care spuneau că a scăzut nivelul fotbalului din România și nivelul de interes față de fotbal și că la următoarea atribuire de drepturi, foarte probabil o să se dea mai puțin de jumătate față de suma pe care o dăduseră pînă atunci. De asta a venit Mitică la mine. Mi-a spus că, dacă treaba asta se întîmplă, atunci fotbalul din România o să dea faliment, că la marea majoritate a cluburilor veniturile sînt în proporţie covîrşitoare din drepturile tv...

De ce a venit el la dumneavoastră? Eraţi patron de club de Liga 1!
Pentru că eu eram singura persoană implicată și în fotbal, și în televiziune. Și spunea că știe că eu trăiesc mai mult afară și că am relații din multe, multe domenii și m-a întrebat dacă n-aș putea să aduc prin relaţiile mele o companie de afară sau să facem cumva vreo asociere sau ceva de genul asta care să salveze fotbalul din România.

Staţi puţin, deci el a fost cu ideea să cumpărați drepturile!?
Da, dar fără să-mi spună cum sau în ce mod!

Şi aţi discutat în detaliu? De licitație, de sume concrete?
Nu, nu am vorbit nimic. Iuliu atunci mi-a spus care este suma, că eu nici nu știam cifrele exacte. Sau cîți bani se dau la Ligă și de acolo cîți bani ajung la cluburi și alte lucruri de acest gen. El a spus suma și, dacă s-ar reuși să se dea acea sumă, ar fi extraordinar! Bine, atunci mi s-a aprins și becul, că asta l-ar ajuta și pe el să cîștige un nou mandat de președinte. Lucru pe care chiar i l-am și spus, sub forma unei glume. "V-ar ajuta să vă prelungiți și mandatul de președinte!" Zicea că dacă scad banii de la televiziune o să aibă și el probleme, că toată lumea din fotbal va fi nemulţumită.

Cînd s-a întîmplat totul?
Dacă nu greșesc, asta a fost în primăvară, prin aprilie, mai 2013.

Şi aţi acceptat propunerea lui?
Nu am acceptat pentru că nu mă pricepeam. I-am promis însă că încerc. Iar eu, cînd promit ceva, mă ţin de cuvînt. Am început să vorbesc în străinătate, că în România nu cunoșteam pe nimeni. Domnule, i-am spus, eu nu știu cu ce se mănîncă, chiar i-am explicat că implicarea mea în televiziune a fost accidentală și nu am avut un ţel din a avea eu o afacere media. Și, într-adevăr, am început să întreb în stînga și-n dreapta și i-am găsit pe unii care cu asta se ocupă, cu drepturi de televiziune, din sport, din filme și alte evenimente.

În condiţiile impuse de Dragomir?
Suma să ştiţi că nu li s-a părut mare (n.r. 33.500.000 euro pe sezon), dar au zis că vor neapărat ca toate meciurile să se poată vedea pe aceleași canale de televiziune. Adică să nu fie împărțite, cum au fost pînă atunci un meci la X, altul la Z etc. Că au zis că dacă-i așa, atunci nu au valoare. Una este să vinzi tot pachetul, alta este să dai cîteva meciuri, indiferent care ar fi ele. În acel moment, s-a deschis o poartă şi l-am sunat pe Mitică, cred că prin toamnă. Undeva la sfîrșit de august, început de septembrie, cred.

(...)

S-a adus vreodată în discuţie factorul politic? Ponta? Dragnea? Iohannis? Grupul de la Cluj?
Nici vorbă! Nu s-a pus problema niciodată de vreo implicare politică. Păi vă întreb eu, în vara/toamna lui 2013, se ştia că vor candida Iohannis sau Ponta? Nici acasă la Iuliu Mureșan și nici apoi, la vreo discuție a mea cu Mitică nu a venit vorba de vreun om politic sau de vreun leu care să fie dat în stînga, în dreapta! Astea sînt pure invenții! Nu s-a pomenit niciunul din numele care figurează în carte. Nu s-a discutat niciodată de nici un Grup! De la Cluj, de la Iași, de la Constanța... sau de unde o fi, din Marea Neagră. Astea sînt invențiile lui Mitică!

(...)

El spune că dumneavoastră i-aţi oferit şpagă! 20 de milioane de euro!
(Rîde cu poftă) Mitică ori nu mai are simţul măsurii ori, mă rog, poate intenționat a scris cifrele astea. Dar, părerea mea, el are simțul măsurii... Ori poate s-a schimbat în ultimii trei ani și începe să delireze. La chestiunea asta însă știți care e cel mai bun răspuns? Pe lîngă faptul că este o invenție și o minciună. Ce vă pot spune şi oricine poate să verifice. De cînd ISB din Malta a preluat drepturile tv din Liga 1, ISB-ul e cel mai mare sponsor, şi vă rog să subliniaţi asta, cel mai mare sponsor al fotbalului românesc. Dacă nu greşesc, în aceşti doi ani şi jumătate, pierderile societăţii sînt undeva la 15-16 milioane de euro. Dacă ar fi o chestiune aducătoare de bani, să aducă măcar 4 milioane de euro pe an, atunci ai putea să pui problema că mai rentează.

E o acuzaţie foarte directă şi extrem de gravă pe care v-o aduce!
Să vină mîine DNA-ul, ANAF-ul, toţi cei care doresc să verifice, că probabil că vor veni după ce a scris Dragomir în carte, însă pot să vină să verifice. ISB este cel mai mare sponsor al fotbalului românesc. În doi ani şi jumătate are o pierdere de circa 16 milioane de euro!
Spune Dragomir, la un moment dat în carte, că toate discuţiile erau în şoaptă şi că cifrele erau scrise şi apoi hîrtiile aruncate în foc. Adică nu se pronunţau sume, doar se scriau pe hîrtie...
Astea există doar în mintea lui Mitică. Mai lipseşte să spună că am scris cu cerneală nu ştiu de care. Toată treaba asta este în mintea lui. Atît cronologia, cît şi conţinutul sînt în mintea lui Mitică şi sînt minciuni cap-coadă.

Citiţi AICI interviul integral acordat de Arpad Paszkany jurnaliştilor de la Fanatik.

Comenteaza