Cehii vor ca alimentele din supermarketuri să aibă aceeași calitate ca în Occident

Cehii vor ca alimentele din supermarketuri să aibă aceeași calitate ca în Occident
Cehia va cere Uniunii Europene să interzică vânzarea de produse alimentare de calitate inferioară în Europa de Est de către aceleași mărci care comercializează produse mai bune în Occident, a declarat ministrul Agriculturii din Cehia, Marian Jurecka, informează Reuters.

Prin această inițiativă, autoritățile din Cehia se alătură celor din Slovacia și Ungaria, care susțin și ele că firmele multinaționale din domeniul alimentar vând produse de o calitate mai slabă pe piețele mai sărace și mai puțin competitive din est.

"Pentru unele produse suntem de fapt coșul de gunoi al Europei", a spus Jurecka. Asociațiile pentru protecția consumatorilor din Cehia se plâng de alimentele de calitate inferioară vândute de marile companii, dar nu au avut instrumentele necesare pentru a face ceva deoarece astfel de vânzări sunt legale în UE atât timp cât pe ambalaje sunt trecute toate ingredientele.

Jurecka a precizat că a cerut efectuarea unui studiu privind calitatea alimentelor, care va fi gata până în iunie. Concluziile acestui studiu, împreună cu datele din Slovacia și alte țări, vor fi folosite ulterior pentru a cere schimbarea reglementărilor la nivelul UE. Este posibil să fie incluse și alte categorii de produse, precum detergenții.

"Obiectivul nostru principal este să schimbăm legislația UE, astfel încât dacă un produs are același producător și același ambalaj, astfel că la prima vedere este același produs, să conțină aceleași ingrediente", a spus Jurecka.

Un studiu efectuat în 2015 de Universitatea de Chimie arată că iaurtul, cafeaua instant, margarina și o parte din carnea procesată comercializată în Cehia au fost produse cu ingrediente diferite. Potrivit Eurostat, prețul produselor alimentare este cu 25% mai mic în Cehia decât în țara vecină Germania. Această situație se datorează costurilor și standardele de viață locale mai mici.

Ministrul ceh al Agriculturii susține că produsele trebuie să respecte aceleași standarde de calitate pe piața unică. "Dacă este o piață unică, atunci să avem acces la aceeași calitate a produselor, dacă arată la fel, pentru toți consumatorii", a spus Jurecka.

În schimb, companiile susțin că se adaptează la gusturile locale prin folosirea unor rețete diferite. Jurecka a respins argumentul, subliniind că toate țările din Europa Centrală au făcut parte din același imperiu. "Nu cred că cehii și austriecii au gusturi atât de diferite. Dacă te uiți la meniul nostru, datorită Imperiului Austro-Ungar avem gusturi similare", a spus ministrul.

Comenteaza