Poliţia, despre folosirea forţei în cazul Boureanu: Legea permite atunci când o persoană este agresivă

Poliţia, despre folosirea forţei în cazul Boureanu: Legea permite atunci când o persoană este agresivă
Referitor la plângerea formulată de Cristian Boureanu, potrivit căreia ar fi fost agresat de poliţişti, Poliţia Română susţine că legea permite folosirea forţei când o persoană este agresivă, precizând că există toleranţă zero faţă de poliţiştii care se abat de la lege.

"În cazul plângerii penale a domnului Boureanu, dosarul penal e instrumentat de magistraţi care vor analiza întreaga situaţie. Referitor la folosirea forţei de către poliţişti, conform legii 218 şi a manualului de intervenţie, poliţistul poate folosi forţa când o persoană se manifestă agresiv. Există toleranţă zero faţă de poliţiştii care se abat de la litera legii", a declarat Ştefan Marius Eugen, adjunct al şefului Poliţiei Capitalei.

Şi ministrul Afacerilor Interne a comentat situaţia, precizând că urmează să se stabilească dacă a fost respectat regulamentul în cazul Boureanu.

"Am observat că cel care a iniţiat agresiunea a fost domnul Boureanu, nu politistul. Poliţistul a reacţionat după ce a fost lovit. Dacă a procedat corect sau nu, sunt sigură că vor stabili anchetatorii. Măsura reţinerii nu a fost deloc o măsură întâmplătoare. Poliţistul este în stradă să aplice legea, nu să fie lovit, agresat. Poliţia a încercat să aibă un dialog cu domnul Boureanu. Aşa cum s-a constatat, nu a fost posibil şi domnul Boureanu a ales să loveasca poliţistul. Poliţistul a reacţionat după ce a fost lovit, e important să reţinem lucrul acesta. Se va urmări cu atenţie dacă s-a respectat regulamentul, procedura", a declarat Carmen Dan pentru un post de televiziune.

Ministrul a precizat că modificarea statutului poliţistului va fi în dezbatere publică în perioada ce urmează.

Cristian Boureanu a fost arestat preventiv, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru ultraj, potrivit unei decizii a Judecătoriei Sectorului 1. Acesta a fost filmat în timp ce lovea un poliţist, imaginile fiind făcute publice ulterior. Pe o pagină de Facebook intitulată "Poliţia Rutieră Bucureşti", au apărut şi alte imagini din noaptea respectivă. Pe filmare, este înregistrat poliţistul când îl ameninţă pe Cristian Boureanu că îl "scoate" la ştiri, reproşându-i că este "într-o vădită stare de ebrietate". De asemenea, omul legii îi transmite fostului deputat că îi va face dosar penal pentru ultraj şi vătămare corporală.

"Te scot eu frumos la ştiri astăzi, pentru comportamentul pe care l-ai avut, pentru ultrajul ăsta", îi spune poliţistul lui Cristian Boureanu, care răspunde că "avem abuz în serviciu". În replică, poliţistul spune că sunt martori "pentru tevatura pe care ai făcut-o şi înjurăturile de omor şi de familie şi faptul că mi-ai dat cu uşa peste mână".

 

 

"Lasă că o să vezi tu! O să vezi tu acuma cum îţi facem dosar ", mai spune poliţistul pe filmare. Cristian Boureanu ripostează şi îi spune omului legii că îl va lăsa fără pensie.

Un alt echipaj de poliţie vine la faţa locului, iar poliţistul le povesteşte colegilor săi cum Cristian Boureanu l-a înjurat şi l-a lovit.

"O să-i facem dosar de ultraj că ne-a înjurat, ne-a înjurat în toate felurile, mi-a dat peste mâna cu uşa. Uite, e într-o stare vădită de ebrietate. Uită-te şi tu la el cum arată. Înjurături de mamă, de familie, de morţi. A fost oprit pentru control şi după ce i-am dat actele la şofer, ne-a înjurat, ne-a făcut...", spune poliţistul. Colegul său îi spune "Eu nu cred că a făcut aşa ceva. Dacă a făcut aşa ceva, dosar! Nu dosar, amendă la legea 16."

"Te liniştesc eu mâne dimineaţă, fără niciun fel de problemă, că acum nu pricepi că eşti băut", mai spune poliţistul. La scurt timp, Cristian Boureanu îl loveşte pe omul legii în zona inghinală.

Reprezentanţii Brigăzii Rutiere a Capitalei au precizat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că pagina respectivă de pe reţeaua de socializare nu este pagina oficială a instituţiei, de altfel Brigada neavând cont oficial pe Facebook.

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza