Sandu şi Dragomir, achitaţi în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova. Decizie similară pentru FRF şi LPF

Sandu şi Dragomir, achitaţi în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova. Decizie similară pentru FRF şi LPF
Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, şi fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, au fost achitaţi în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova, decizia fiind definitivă.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis achitarea fostului preşedintele al Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, pentru toate capetele de acuzare din dosarul dezafilierii Universităţii Craiova, respectiv abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, folosirea influenţei ori autorităţii persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite şi sustragere de sub sechestru.

Aceeaşi hotărâre au luat-o judecătorii şi în cazul preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, care a fost achitat şi el pentru aceleaşi acuzaţii.

De asemenea, au fost achitate atât Federaţia Română de Fotbal (FRF), cât şi Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi sustragere de sub sechestru.

Totodată, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins ca nefondată solicitarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală împotriva lui Mircea Sandu şi a lui Dumitru Dragomir, precum şi apelurile făcute de Adrian Mititelu şi Universitatea Craiova, astfel că despăgubirile către SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA de peste un miliard de lei (aproximativ 240 de milioane de euro), care ar fi trebuit plătite în solidar de Sandu şi Dragomir alături de FRF şi LPF, potrivit deciziei iniţiale a Tribunalului Bucureşti, nu vor mai fi achitate. Instanţa a dispus însă sechestru asigurator asupra bunurilor lui Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, FRF şi LPF.

Magistraţii l-au mai obligat pe Adrian Mititelu la plata a 2.000 de lei către stat.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.

În primă instanţă, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir au fost condamnaţi, în iunie 2016, de Tribunalul Bucureşti, la câte trei ani de închisoare cu suspendare şi au fost stabilite despăgubiri către club de peste un miliard de lei.

Potrivit anchetatorilor, la 20 iulie 2011, la o şedinţă a Comitetului Executiv al FRF, s-a hotărât excluderea provizorie a SC Fotbal Club "U" Craiova SA, excluderea fiind pusă pe seama încălcării grave a statutului Federaţiei, fără a se detalia şi motiva în ce au constat încălcările şi gravitatea lor. Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de atunci de conducători ai Federaţiei Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal şi-au folosit influenţa şi autoritatea faţă de ceilalţi membri ai Comitetului Executiv al FRF, susţin procurorii. Ulterior, arată procurorii, la 25 iunie 2012, printr-o sentinţă civilă, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că măsura excluderii provizorii a Craiovei a fost adoptată cu "un manifest exces de putere, iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecinţe iremediabile din punct de vedere material şi al activităţii sportive, care se perpetuează în timp". În rechizitoriu se mai precizează că urmare a deciziei de excludere a SC Fotbal Club "U" Craiova SA din FRF, contractele civile dintre club şi jucătorii săi de fotbal au fost desfiinţate, iar aceştia au fost legitimaţi la alte cluburi sportive, fără nicio contraprestaţie aferentă drepturilor federative ale acestora. Toate acestea, susţine DNA, în condiţiile în care drepturile federative fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existenţei unor obligaţii faţă de bugetul statului.

 

Comenteaza