Confuzie în urma modificării Statutului procurorilor şi judecătorilor: Magistraţii trimişi în judecată "pot" fi suspendaţi

Confuzie în urma modificării Statutului procurorilor şi judecătorilor: Magistraţii trimişi în judecată
Deputaţii din Comisia specială privind Justiţia au modificat luni Statutul procurorilor şi judecătorilor, astfel magistraţii nu vor mai fi suspendaţi automat la trimiterea în judecată, în text fiind introdusă sintagma "poate fi suspendat", modul în care a fost adoptată modificarea generând confuzie.

„Judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcţie şi în cazul în care a fost trimis în judecată pentru o infracţiune, dacă se apreciază, în raport de circumstanţele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei (...)", prevede unul dintre amendamentele depuse de CSM şi susţinut de USR şi ALDE.

Comisia privind domeniul justiţiei a decis şi că "în situaţii personale deosebite, la cererea judecătorului sau procurorului, Consiliul Superior al Magistraturii poate dispune suspendarea din funcţie a acestuia, pe o durată de cel mult 3 ani, dacă măsura nu afectează buna funcţionare a instanţei sau parchetului".

Modificarea adusă Statutului procurorilor şi judecătorilor a fost criticată de senatorul PNL Daniel Fenechiu.

„Reforma legilor justiţiei: vă poate face dosar penal un procuror inculpat şi trimis în judecată şi vă poate judeca un judecător inclupat trimis în judecată!", scrie senatorul PNL Daniel Fenechiu, pe Facebook.

„Judecătorul sau procurorul - şi, tineţi-vă bine, trimis în judecată poate fi suspendat de CSM...Poate..În vechea reglementare, suspendarea era de drept la punerea în mişcare a urmăririi penale...Ăştia, ca să-l scape pe Dragnea sunt în stare să facă complete de judecată şi cu judecători de la Rahova şi Jilava...Vă daţi seama ce corect vor judeca judecătorii trimişi în judecată? Sau ce dosare bune vor face procurorii trimişi în judecată?", a scris Fenechiu, pe Facebook.

Deputatul USR Ion Sterian a afirmat că partidul din care face parte a susţinut amendamentul CSM doar pentru ca acesta să poată să fie supus dezbaterii.

„S-a creat confuzie. Una s-a dezbătut alta a reieşit din discuţie (...) Am susţinut amendamentul CSM doar ca să poată să fie supus dezbtaterii comisiei. S-a decis ca magistraţii trimişi în judecată să fie suspendaţi doar dacă se consideră că se aduce atingere prestigiului profesiei. Îndrăznesc să spun că nici preşedintele comisiei (Florin Iordache-n.r.) nu înţelege ce a votat", a spus Ion Sterian.

Ion Sterian a criticat „maniera în care se poartă dezbaterile".

„Se încearcă grăbirea procedurii în cadrul comisiei, ceea ce duce la comiterea unor greşeli foarte mari care vor avea repercursiuni negative asupra funcţionării justiţiei în următorii ani", a spus Sterian.

Solicitat să explice această modificare, preşedintele Comisiei speciale, Florin Iordache, a negat adoptarea acestei modificări.

„Nu. Uitati-vă mai jos, am reglementat la articolul următor. Şi la judecători şi la procurori am reglementat că în condiţiile în care este trimis în judecată este suspendat şi aşa mai departe. (...) Ceea ce este important este că toate aceste amendamente vin de la asociaţiile profesionale", a spus Iordache.

 

Comenteaza