România şi-a luat rămas bun de la Rege VIDEO

România şi-a luat rămas bun de la Rege VIDEO
Regele Mihai a fost condus sâmbătă pe ultimul drum. Fostul suveran a fost înmormântat la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş unde a avut loc o slujbă scurtă. Mii de oameni care au adus lumânări, flori albe şi drapelul României l-au aşteptat pe Regele Mihai.

UPDATE 19:50 Funerariile au luat sfârşit.  Au fost trase 21 de salve de tun şi a fost intonat imnul naţional, în onoarea Regelui Mihai, la Catedrala din Curtea de Argeş.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 19:40 Slujba este oficiată în vechea catedrală de IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.

În jurul catedralei sunt 16.000 de persoane, majoritatea aprinzând lumânări.

După slujbă, militarii vor prelua sicriul şi crucea şi se vor deplasa către noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, urmaţi de cortegiul funerar.

În Catedrală va intra doar Familia Regală.

Zeci de mii de oameni l-au condus pe ultimul drum în Bucureşti pe Regele Mihai. Pe tot traseul de la Palatul Regal şi până la Patriarhia Română, iar apoi de pe Dealul Patriarhal şi până la Gara Regală Băneasa, oamenii au stat pe marginea drumurilor, aplaudând şi scandând "Regele Mihai". Mii de buchete de flori au fost aruncate în faţa cortegiului, în semn de omagiu.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost apoi dus cu trenul regal la Curtea de Argeş, iar pe traseu, în gări, s-au adunat mii de oameni care au aplaudat şi au scandat "Regele Mihai".

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 19.15 Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la mănăstirea Catedralei din Curtea de Argeş

Clopotele au bătut neîncetat şi au răsunat cântece bisericeşti. Oamenii au aplaudat la intrarea în curtea Catedralei şi au strigat "Regele Mihai".

Slujba de înhumare va fi oficiată în vechea catedrală de IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.

După slujbă, militarii vor prelua sicriul şi crucea şi se vor deplasa către noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, urmaţi de cortegiul funerar.

În Catedrală va intra doar Familia Regală.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 18.29. Trenul Regal a ajuns la Curtea de Argeş

UPDATE 17.30 Trenul regal care transportă trupul neînsufleţit al Regelui Mihai către Curtea de Argeş a fost întâmpinat cu aplauze în Gara din Piteşti de peste 3.000 de oameni care au aruncat flori în faţa trenului.

Persoanele prezente au întâmpinat trenul regal cu luminile aprinse la telefoane şi mulţi au avut steaguri pe care le-au fluturat în momentul în care trenul a trecut prin gară. Mulţi oameni din mulţime au scandat "Regele Mihai".

La sosirea Trenului Regal, militarii Brigăzii 30 Gardă, din vagonul mortuar, vor preda altor militari, de pe peron, sicriul şi crucea. La ieşirea din gară, se vor afla în faţă Garda de Onoare şi Muzica Militară. Vor fi introduse sicriul şi apoi crucea în maşinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Argeş.

UPDATE 17.15 La Mănăstirea Curtea de Argeş s-au adunat până la această oră aproximativ o mie de persoane, în gara din Curtea de Argeş sunt circa 2.000 de oameni, iar pe drumul care leagă gara de mănăstire alţi două mii.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai este dus cu trenul regal la Curtea de Argeş, acolo unde va avea loc înmormântarea, la mănăstirea unde sunt îngropaţi Regele Carol I şi Regina Ana.

 

Zeci de oameni s-au strâns deja la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş. Bâlteanu Gheorghe, un bărbat din Filiaşi, judeţul Dolj, care a adus steagul regal, a spus că este extrem de trist. "Simt durere în suflet, vin dintr-o familie de monarhişti", a spus acesta. Întrebat de ce a adus steagul regal, acesta a răspuns: "Pentru că-l iubesc". Bâlteanu Gheorghe, care a avut ocazia să îl întâlnească pe Regele Mihai, a spus despre acesta că "era un reper moral pentru poporul român".

Un alt bărbat, Dumitrescu Gheorghe, venit din Râmnicu Vâlcea, a adus steagul României. "E un moment istoric, a fost regele nostru. E un moment de tristeţe fiindcă pe timpul nostru la şcoală nu ştiam adevărul, şi la ora actuală se dezinformează mult. Nu contează vremea rea, ne despărţim de rege, a fost un om cinstit, curat, cu dragoste de ţară", a afirmat acesta.

Oamenii prezenţi la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş încearcă să se adăpostească de ploaie până când sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi dus la Curtea de Argeş.

Curtea de Argeş este oraşul care găzduieşte mormintele regilor României şi a primit titlul de "Oraş Regal" ca urmare a deciziei Consiliului Local al municipiului Curtea de Argeş, în semn de preţuire pentru legătura spirituală, identitară, culturală şi istorică dintre străvechea urbe şi Coroana Română.

Primii sosiţi au fost Elena Paraschiv şi Alexandru Paraschiv, care au spus că vor să fie prezenţi în timpul slujbei de înhumare în ciuda vremii şi a bolii. "Moartea Regelui este ceva foarte greu, trebuia să fie la conducerea ţării, că era tare bine de noi", a spus Elena Paraschiv. Întrebată cum vede Casa Regală pe mai departe, femeia a spus că îl vede la conducere pe nepotul Regelui Mihai, "pentru că-i seamănă". La rândul lui, Alexandru Paraschiv a afirmat că moartea Regelui Mihai reprezintă "o lipsă mare pentru români".

Ora 17.30. Trenul Regal soseşte în Gara din Curtea de Argeş. Militarii Brigăzii 30 Gardă, din vagonul mortuar vor preda altor militari, de pe peron, sicriul şi crucea. Semnal scurt de trompetă, urmat de marşuri funebre. Militarii parcurg peronul gării. Familia Regală va urma sicriul, în ordinea de precădere. La ieşirea din gară, se vor afla în faţă, Garda de Onoare şi Muzica Militară. Vor fi introduse sicriul şi apoi crucea în maşinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Argeş.

La ora 17.50, la Catedrala din Curtea de Argeş, va avea loc slujba de înhumare în Catedrală oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.

Primarul oraşului regal Curtea de Argeş, Constantin Panţurescu, declara că totul este pregătit pentru funeraliile Regelui Mihai şi că se aşteaptă la prezenţa a peste 10.000 de oameni.

 

Comenteaza