Biciclişti şicanaţi de poliţie. „Doar-doar vor surprinde vreo încălcare cât de mică a vreunei norme rutiere"

Biciclişti şicanaţi de poliţie. „Doar-doar vor surprinde vreo încălcare cât de mică a vreunei norme rutiere
Bicicliştii clujeni care doreau să participe la un marş susţin că au fost şicanaţi de poliţia rutieră, al cărei reprezentant a fost agresiv şi sfidător.

Marşul Bicicliştilor Clujeni (MBC), ediţia a 125, a fost anulat, sâmbătă dimineaţa, din cauza unor neînţelegeri dintre organizatori şi poliţişti. Acţiunea avea autorizaţie din partea municipalităţii. Preşedintele executiv al Clubului de Cicloturism Napoca (CCN), avocatul Radu Mititean, a scris pe blogul organizației că un poliţist i-ar fi spus că până acum, la celelalte marşuri, nu a fost respectată legea şi că toleranţa s-a terminat.

„După câteva întrebări tehnice, de genul dacă traseul marșului va fi cel declarat autorităților, brusc polițistul rutier care a inițiat discuția, în prezența și auzul celorlalți reprezentanți ai poliției rutiere, poliției locale și jandarmeriei, pe un ton amenințător și chiar agresiv, a pus în vedere delegatului CCN că "au pornit camerele" (video) și vor înregistra totul și sunt cu ochii pe noi și vor sancționa cea mai mică abatere pe care ar comite-o vreun biciclist participant în sensul nerespectării integrale a regulilor de circulație, inclusiv a celor privind obligația bicicliștilor de a circula pe un singur rând !!?? și vor fi făcut răspunzători și organizatorii", scrie Radu Mititean, pe blogul Clubului de Cicloturism Napoca.

La precedentele marşuri nu au existat incidente şi nu s-au dat sancţiuni.

„Mi-am manifestat totala surprindere privind această interpretare radical schimbată față de toate cele peste 120 de ediții lunare precedente, arătând că nu s-a modificat nimic în legislație sau în adresele primăriei. Inițial mi s-a dat de înțeles că până acum nu am cunoscut și nu am respectat legile, dar s-a terminat cu toleranţa....

Am arătat că, întâmplător avocat fiind, sunt foarte în temă cu prevederile legale și interpretarea lor, și consider corectă cea de până acum și nu văd niciun motiv de schimbare a interpretării. Replică, cu ton ironic și superior, a fost în sensul că interpretările se pot schimbă, nu sunt eterne, și iată s-au schimbat și dacă nu ne vom supune lor vom suportă rigorile legii.

Deja mina serioasă a polițistului se transformase într-un rânjet sfidător, deși fusesem politicos și deși la niciuna dintre cele peste 120 de ediții precedente ale MBC nu fusese vreun incident, nu fusese nimeni sancționat măcar cu vreun avertisment, nici dintre organizatori nici dintre participanți, ba chiar am întâlnit aproape totdeauna o atitudine pozitivă din partea organelor de poliție și jandarmerie", mai spune Mititean.

În cele din urmă, marşul a fost anulat, dar o parte dintre biciclişti au făcut un tur al oraşului, pe cont propriu. Ei au fost atent monitorizaţi de poliţişti, potrivit lui Mititean.

„Din centru până în Gheorgheni și apoi Mărăști, din nou în centru și apoi până în Grigorescu și înapoi în centru am fost monitorizați de mai multe echipaje alternativ, doar-doar vor surprinde vreo încălcare cât de mică a vreunei norme rutiere, pentru a aplica promisele amenzi, care se știe că sunt enorme (minim 870 de lei pentru orice încălcare de normă rutieră specific biciclistică, de exemplu lipsă unui catadioptru pe bicicleta, rularea câțiva metri pe trotuar sau pe trecerea de pietoni)", a scris organizatorul marşului.

„Respectiva activitate nu a fost interzisă nici direct, nici indirect. Înaintea începerii marşului a avut loc o discuţie între poliţişti şi participanţi, tocmai pentru o bună derulare a manifestării. De altfel, de fiecare dată poliţia rutieră este prezentă la acţiunile bicicliştilor, pentru a preveni producerea unor evenimente nedorite şi pentru a fi aproape de biciclişti", a declarat Carmen Jucan, purtătorul de cuvânt al poliţiei clujene.


DECLARAŢIE
„Mi s-a explicat că nu se poate tolera ideea unei deplasări cu mai mulți bicicliști în paralel, ocupând o bandă de circulație, pentru că "ar însemna să fie perturbat traficul rutier". Am arătat că, raportat la situația traficului auto într-o zi de sâmbătă dimineață, și la numărul foarte redus de participanți, ideea este ridicolă și că atitudinea este evident șicanatoare"
Radu Mititean, preşedinte executiv al CCN

Comenteaza