Miel în lut şi omletă gigant pentru 40.000 de clujeni

Miel în lut şi omletă gigant pentru 40.000 de clujeni
Regal culinar în acest sfârşit de săptămână la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber.

 

 Miel copt în lut, o omletă gigant, preparate făcute cu ajutorul unui capac de cămin de canalizare, al unei lopeţi şi al unui hidrant, silvoiţă, balmoş, mâncare de fasole evreiască, taur la proţap – acestea au fost câteva dintre meniurile cu care s-au delectat miile de clujeni ce au vizitat Polus Center în acest sfârşit de săptămână unde a avut loc Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber.

 

Evenimentul, aflat la cea de-a treia ediţie, a reunit bucătari amatori sau profesionişti care au încercat să impresioneze un juriu format din nume grele ale bucătăriei internaţionale, între care Robert Rainford, vedeta emisiunii “Licence to grill”. Campionatul  a fost organizat de Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA), Selgros Cash & Carry România şi Asociaţia Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism.

 

“Am estimat 40.000 de vizitatori pentru cele trei zile ale competiţiei. în concurs s-au înscris în jur de 300 de concurenţi, care au făcut parte din 70 de echipe. Vineri a fost competiţia la secţiunea “Preparate culinare reci”, iar azi (sâmbătă - n.r.) a fost pentru plită, grătar şi ceaun (secţiunea Gătit în aer liber – n.r.) şi duminică vor fi numai demonstraţii ale marilor maeştri interni şi internaţionali. Participanţii sunt din România, Franţa, Canada, Finlanda”, a declarat Mihaela Teculescu, reprezentanta ACEEA.

 

 “Nişte ţărani” a fost echipa care a câştigat marele premiu al competiţiei şi care a impresionat membrii juriului prin preparatele tradiţionale.  Aici, “bucătarii” din comuna Hida, judeţul Sălaj au lucrat mai bine de 12 ore numai pentru a delecta vizitatorii cu o silvoiţă tradiţională, dar şi cu reţete de mâncare evreiască sau de raţă umplută cu găină. “Facem dulceaţă de prune fără zahăr care se numeşte silvoiţă. O fierbem până scade, încât să stea pe lingură fără să cadă şi durează în jur de 10-12 ore să faci silvoiţa, în funcţie de cantitatea de prune pe care o preparăm. Trebuie să amestecăm în vasul pe care îl folosim încontinuu”, a povestit Teodora Pup, cel mai tânăr membru al echipei “Nişte ţărani”.

 

Adolescenta de doar 18 ani a învăţat de la părinţii ei cum să pregătească silvoiţa, iar aceştia, la rândul lor, au învăţat de la bunici. “Este un obicei care se transmite în familie. Noi concurăm la seţiunea de  preparate tradiţionale româneşti.  împreună cu unchiul meu, Mircea Groza, am preparat o mâncare de fasole evreiască – ciolent – cu gâscă şi cu afumătură de porc. Am mai pregătit raţă umplută cu carne de găină – o reţetă specială a unchiului meu, miel la cuptor, preparate din brânză, oaie şi ciolan la cuptor”,  a explicat Teodora, în timp ce amesteca în silvoiţa  dintr-un vas uriaş de cupru.

 

O altă echipă care a impresionat şi juriul, şi publicul clujean a fost  “Cabana Vânătorilor” din Predeal, condusă de maestrul bucătar Ştefan Bercea. Acesta a pregătit un miel copt în lut după o reţetă tradiţională haiducească. “ Ştefan Bercea a susţinut o demonstraţie cu preparate din  vânat, mistreţ şi căprioară. Tot el a  preparat un miel în lut, pentru care a săpat o groapă în spatele scenei şi în care a pus jar. E o reţetă de pe vremea geto-dacilor”, a povestit Mihaela Teculescu. Ea a adăugat că bucătarul a realizat, sâmbătă, şi o omletă gigant din 3.000 de ouă.

 

Prin originalitate s-au remarcat şi membrii echipei Instal Construct Grup din Cluj. Fane, Buzel şi Copilotu’ au folosit pentru grătarele  gătite instrumente dintre cele mai inedite. “ Am concurat la grătar, plită şi ceaun. Am avut ca instrumentar pentru plită un capac de cămin de canalizare, o lopată şi un hidrant.  Am pregătit carne de miel, porc şi viţel – tochitură moldovenească combinată. La ceaun  am făcut un balmoş tradiţional din nordul Ardealului, cu jintiţă şi smântântă”, a explicat Copilotu’.

 

Şi reprezentanţii restaurantului 7 Wonders din Polus Center au uimit clujenii prin preparatele lor. Aceştia au pregătit o saramură de peşte în tavă pe care clujenii s-au “bătut”.  “Am pregătit o specialitate arăbească făcută din carne de vită în pâine arabă, peste care am pus o greutate. Am mai gătit saramură de peşte, frigărui de miel şi o supă de porumb. Cred că juriul a fost impresionat de ceea ce a fost servit şi a stat destul de mult la noi la stand”, a relatat  Hujais Yazan, bucătarul localului care a fost premiat sâmbătă la secţiunea “platouri reci” a competiţiei.

 

Comenteaza