Înghesuială la tabere şi la şcoala de vară

Înghesuială la tabere şi la şcoala de vară
Ca să nu-şi lase copiii singuri acasă în zilele de vacanţă, tot mai mulţi clujeni aleg să îi înscrie la cursurile de vară organizate de Palatul Copiilor sau să îi trimită în tabere.

Criza nu a scăzut cererea pentru tabere, mai ales pe litoral. La mare căutare este şi tabăra de copii de la Băişoara. Tot mai mulţi clujeni îşi înscriu, peste vară, copiii la cursurile oferite de Palatul Copiilor din Cluj-Napoca.

 

Numărul copiilor înscrişi la cursurile de vară ale Palatului Copiilor din Cluj-Napoca este de două ori mai mare decât se aşteptau organizatorii şi creşte pe an ce trece. Mai exact, se aşteptau să vină 60-70 de elevi şi au deja peste 100. “Părinţii se trezesc brusc că vine vacanţa şi nu au ce face cu copilul, nu vor să îl lase la calculator sau în faţa blocului, aşa că îl înscriu aici”, a explicat Mona Horodincă, directoarea adjunctă a instituţiei.

 

Zilnic, cei mici învaţă aici într-un cadru relaxat modelism, şah, pictură, teatru, cum să mânuiască marionete, limbi străine, jocuri şi muzică, iar la sfârşitul săptămânii merg în excursii sau vizitează Grădina Botanică. “Nu am vrut să aibă program ca la şcoală, aşa că am organizat activităţile pe module şi i-am grupat pe copii pe grupe de 6-7 ani, 8-10 ani şi 11-14 ani”, a mai spus directoarea.

 

Elevii înscrişi la Palat urmează trei module, iar cei de la sediul din Mărăşti, câte două. Chiar dacă vin de voie, de nevoie, împinşi de la spate de părinţi şi bunici, elevii şcolii de vară ajung să participe cu plăcere la cursuri.

“Decât să stea singuri în casă, mai bine se distrează aici, învăţând lucruri plăcute şi utile”, a apreciat Horodincă. Cursurile sunt gratuite.

 

Profesorii Palatului nu au vacanţă de vară, se bucură de concediu abia la începutul toamnei şi cei mai mulţi nu reuşesc să îşi ia toate zilele libere. Activitatea de vară este însă una la care mulţi visează.

 

 “Profesorii de la schi vor pleca în curând cu o tabără în Delta Dunării, după care în a doua jumătate a lunii august are loc tradiţionala expediţie în Padiş. Copiii care au parte de aceste ieşiri sunt cei care frecventează instituţia în timpul anului şcolar, dar se pot înscrie şi cei care nu au mai venit la Palat. Nu lipsesc din program cântările la chitară şi străvechiul foc de tabără.

 

Clujenii îşi mai pot înscrie copiii la taberele organizate anual de Palatul Copiilor, cele de la Băişoara sau la Caps (Valea Ierii). “Copiii de acum nu mai vor ca altădată, să meargă în tabere de engleză sau informatică. Fiecare grupă are de acum în program activităţi combinate: grafică, pictură, fotografie, sport, comunicare în limbi străine. La partea de sport sunt şi activităţi montane, învaţă să folosească tiroliana sau cum să se descurce o zi pe munte”, a precizat Mona Horodincă.

 

Un avantaj major al taberelor este că îţi ştii copilul sub supraveghere, a mărturisit Gabriela Abraham, mama unei fetiţe care merge în această vară la tabăra de teatru şi muzică organizată de cei de la Palatul Copiilor la Băişoara.

 

“Mă bucur să o trimit într-un loc frumos, cu aer curat, în condiţii bune, unde se joacă şi învaţă lucruri noi şi cineva are grijă de ea, acesta este un amănunt esenţial”, a declarat clujeanca. “Mersul în tabără e un lucru pe care nu îl poate face decât în vacanţă şi este bine pentru ea că mai cunoaşte şi alţi copii. Dacă ar fi cu colegii de clasă ar avea senzaţia că este iar la şcoală, nu îi strică deloc să schimbe anturajul”, a apreciat Grabriela Abraham.

 

Tarifele sunt de 60 de lei pe zi, se stau cam şapte zile, aşa că părinţii scot din buzunar 420 de lei pentru un asemenea sejur. Cei mici sunt învăţaţi cum să se organizeze, după modelul cercetaşilor. Toate aceste acţiuni au rolul de a-i învăţa pe micii participanţi “să socializeze cu o fiinţă umană”, după cum a spus directoarea. “Au impresia că ştiu să comunice între ei dacă stau toată ziua pe chat-uri, însă în viaţa reală e altfel”, a apreciat Horodincă.

 

Strădania profesorilor din tabără este încurcată de intervenţiile telefonice ale părinţilor, îngrijoraţi mereu de starea odraslelor. “Când se simt mai bine sună vreo bunică plângând de dor şi le strică toată bucuria dintr-o zi. Mamele îi cicălesc toată ziua, vor să afle dacă au făcut una sau alta... Ar trebui să îi lase pe copii să îşi trăiască experienţa taberei şi să le povestească abia la sfârşit”, a atras atenţia directoarea.

 

Un mare avantaj are, în acest context, tabăra de la Caps, unde nu este semnal telefonic. “Luptăm pentru normalitate, pentru copilul care ştie să îşi folosească timpul liber al vacanţei cu lucruri de care să îşi amintească cu plăcere mai târziu”, a rezumat directoarea.

 

Tabăra de la Băişoara

 

Sute de elevi şi profesori vin în tabără la Băişoara, unde sunt programate în această perioadă şase acţiuni ale Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, faze finale ale unor concursuri de educaţie şi cercetare democratică, cultură şi civilizaţie europeană, “Avocatul elevului” şi “Creează-ţi mediul”.

 

Ieri a început la cabana Palatului Copiilor finala concursului “împreună pentru o Europă Unită”, la care au loc cercuri de cultură şi civilizaţie engleză, franceză, spaniolă, italiană, germană şi română. în timpul zilei, fiecare îşi joacă “rolul” de cetăţean al ţării respective, iar seara participă la întreceri “europene” de baschet, badminton sau volei.

 “Nu a scăzut numărul de cereri pentru tabere, criza se simte doar la momentul în care se fac plăţile, părinţii nu îşi permit să mai plătească în avans”, a explicat Mona Horodincă.

 

Costineşti, destinaţia preferată

 

Marea este în topul preferinţelor copiilor şi tinerilor clujeni în materie de tabere. “Toată lumea vrea să meargă la Costineşti, pentru că acolo este tineretul”, a precizat Victoriţa Cociu, reprezentantă a Direcţiei pentru Tineret Cluj (DTC). Pentru acest an s-a omologat doar o pensiune în Costineşti din cele două aflate în subordinea instituţiei şi anume Complexul Regal. Taxa pentru şapte zile de tabără este de 432 de lei.

 

“Avem foarte multe cereri şi abia acum încep să se hotărască părinţii, după ce s-a terminat şcoala. Nu le este uşor părinţilor, dar fac cu toţii acest efort, tabăra este bucuria copiilor după un an de şcoală”, a apreciat Cociu. Alte destinaţii estivale oferite de DTC sunt staţiunea Eforie Sud, unde se află deja un grup de copii cu dizabilităţi, Sovata, Buşteni, Mărişel sau Valea Brătcuţei (jud. Bihor).

 

Comenteaza