Şoseaua de un sfert de miliard de euro

Şoseaua de un sfert de miliard de euro
Pe terenurile de pe marginea drumului dintre municipiul Cluj-Napoca şi comuna Floreşti se concentreazã investiţii importante ale companiilor multinaţionale şi ale întreprinzãtorilor locali.

Complexul comercial Polus, magazinele Metro, Cora, Praktiker şi Arabesque, show-room-urile BMW, Volkswagen, Volvo sau hotelul West City Cluj sunt doar câteva dintre investiţiile de pe marginea şoselei care duce spre comuna Floreşti. Cumulate, acestea ajung la peste 250 de milioane de euro. 

 

Zona concentreazã câteva din cele mai consistente investiţii pe metru pãtrat din Cluj. Cea mai mare este Polus Center, investiţie de 140 de milioane de euro, vândut fondului Immoeast cu 210 milioane. Show-room-ul Autoworld - Volkswagen, depozitul Arabesque şi magazinul de bricolaj Praktiker (de pe teritoriul reşedinţei de judeţ) continuã pe teritoriul Floreştiului cu compania informaticã ISDC, retailer-ul de echipamente electrice Epinvest, complexul Polus, magazinul cash and carry Metro.

 

Tot acolo se gãsesc depozitele producãtorului de bere Ursus şi distribuitorului de bãuturi rãcoritoare şi alcoolice Elboris, spaţiile logistice şi hotelul West City ale Coratim, motelul ridicat de proprietarul localului Nera şi show-room-ul auto BMW – Autotransilvania. O altã reprezentanţã auto, Volvo – BDM, va fi inauguratã luna viitoare. Pe cealaltã parte a drumului se gãseşte hypermarket-ul Cora, cu o investiţie iniţialã de 20 de milioane de euro. La acestea se vor adauga mai multe ansambluri rezidenţiale. 

 

“Am ales ieşirea spre Oradea datoritã zonei comerciale care se prefigura. Extremitãţile oraşului sau zona de centurã sunt preferate de reprezentanţele auto, aceasta fiind situaţia şi cu majoritatea locaţiilor noastre. Amplasarea în apropierea Polus atrage un public interesat de BMW, proximitatea altor dealeri auto fiind beneficã” a precizat Mãlina Dragu, responsabilul de comunicare al grupului Automobile Bavaria, din care face parte Autotransilvania. Compania a investit patru milioane în show-room, service, birouri şi depozit, toate pe 2.000 mp. Coratim a alocat opt milioane de euro într-un complex logistic şi îşi va inaugura hotelul de patru stele.

 

“Complexul logistic are 24 de module ocupate. Şi dacã am mai avea 30, s-ar ocupa. Locaţia hotelului a fost aleasã pentru poziţionarea la intrarea în Cluj. Proximitatea platformei logistice ne asigurã, din partea firmelor, un grad de ocupare permanent de 25%. Sunt probleme cã e linie continuã pe şosea, dar sperãm sã se rezolve”, precizeazã Daniel Dumitraş, asociat al Coratim.

 

Elboris este ultima companie care a mai avut ocazia sã plãteascã în mãrci terenul. “Zona este bunã pentru hale de depozitare şi show-room-uri deoarece este situatã la singura intrare dinspre Vest în Cluj. Sunt, în schimb, limitãri pe unele porţiuni, cauzate de firele electrice de înaltã tensiune”, precizeazã Ioan Popa, patronul localului Nera.

 

Acesta va amenaja pe aceastã şosea un motel şi spaţii de birouri şi logistice. “în primul an a mers destul de bine, în anul urmãtor, mai puţin, din cauzã cã nu existã mijloace de transport care sã circule la intervaluri foarte mici”, specificã Gyula Nagy, directorul distribuitorului de accesorii de bucãtãrie şi baie Wat-Air, ce deţine un showroom lângã Metro.

 

“Terenurile disponibile în zonã costã 150-200 euro/mp. Au fost multe firme care ne-au întrebat dacã nu vindem. în timp, te obişnuieşti şi cu zgomotul”, spune un floreştean cu teren cu ieşire la E 60. “Din impozitul pe clãdiri şi terenuri, în bugetul comunei intrã un milion de lei de la Polus şi 400.000 de la Metro, la care se adaugã cota-parte din impozitele pe salarii. Prezenţa acestor investiţii presupune locuri de muncã şi o unire între Cluj-Napoca şi Floreşti, în contextul proiectului Zonei Metropolitane”, precizeazã primarul Floreştiului, Ioachim Vancea.

 

El susţine cã accesul la drumul european nr. E 60, preţurile accesibile ale terenurilor şi existenţa utilitãţilor sunt factorii care au atras investitorii, conform edilului. “Problema care este în zonã priveşte accesul la punctele de interes comercial/industrial. Vom încerca sã realizãm un sens giratoriu în zona unitãţilor militare, unde sã poatã întoarce maşinile mari, iar pentru cele mici sã stabilim nişte marcaje care sã le permitã şi acestora sã întoarcã”, a adãugat Vancea.

 

Metro a dat startul

 

“Startul investiţiilor l-a dat Metro în 2000. Avantajele zonei sunt accesul la terenuri disponibile şi plane, obţinerea autorizaţiilor de construcţie de la administraţia unei comune, şi nu de la una urbanã”, a precizat Corina Muntean, director de marketing al agenţiei Edil Real Estate.

Comenteaza