Clădiri demolate pentru a face loc unui nou spital de psihiatrie

Clădiri demolate pentru a face loc unui nou spital de psihiatrie
Mihai Mleşniţe, managerul SCUOF, a apreciat că demolarea clădirilor şi ridicarea unui nou spital ar costa peste 10.000.000 de lei, bani de care spitalul nu dispune.

Singura clădire funcţională din cadrul Clinicii de Psihiatrie pentru Ergoterapie se află într-un amplu program de reparaţii, iar bolnavii urmează să fie mutaţi aici din celelalte trei clădiri propuse pentru demolare.

“Am făcut un proiect şi o expertiză în urma cărora a rezultat că, în afara pavilionului pentru femei, nu merită să se investească în restul clădirilor, şi acestea au fost propuse pentru demolare”, a declarat Mleşniţe. El a adăugat că, după reparaţia pavilionului pentru femei şi demolarea clădirilor vechi, urmează să se construiască un alt spital. Mleşniţe spune că realizarea unui nou spital la CPE este “în faza de proiect”.

“Vom demola clădirile vechi când vom avea fonduri”, a explicat el. “A fost făcută o evaluare pentru un nou spital, care ar costa aproximativ 10 milioane de lei”, a mai spus Mleşniţe, care a precizat că va solicita fonduri de la Consiliul Local pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru noul spital. Nicolae Deleanu, directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP),  consideră necesară construcţia unui nou spital de psihiatrie, dar afirmă şi el că nu există fonduri pentru realizarea proiectului.

“Mă îndoiesc că se va face ceva anul acesta. Sunt alte proiecte prioritare, precum Spitalul Regional de Urgenţă”, a precizat şeful ASP. SCUOF Cluj-Napoca a început în luna septembrie a anului trecut un program de reparaţii la CPE. Pavilionul pentru femei a fost mansardat, iar numărul saloanelor a fost mărit. La începutul lucrărilor s-a stabilit că bucătăria clinicii, pavilionul pentru bărbaţi şi câteva anexe folosite pentru depozitare nu mai pot fi folosite şi vor fi demolate. “Numai o clădire poate fi reabilitată, restul nu trebuie să mai existe. Sunt uzate fizic şi moral.

Au mai mult de 100 de ani”, a declarat Deleanu. “Pavilionul pentru femei a fost mansardat, s-a pus centrală termică şi s-au creat saloane cu două - trei paturi. în total vor fi 48 de saloane cu grupuri sociale proprii”, a declarat Mleşniţe. Potrivit acestuia, înainte de demararea construcţiilor, secţia de Psihiatrie avea nouă saloane pentru bărbaţi şi 11 destinate femeilor. “în rândul pacienţilor avem 75 de femei şi 60 de bărbaţi”, a explicat Mleşniţe. Managerul a adăugat că fondurile pentru reabilitarea pavilionului de femei au provenit de la Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) şi de la Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca, în total 1.950.000 de lei.

Costul final al reparaţiilor va ajunge la aproximativ 2.600.000 de lei, a mai spus Mleşniţe. “MSP are de achitat 800.000 de lei pentru Psihiatrie, bani care au fost promişi, dar încă nu au fost trimişi”, a explicat managerul spitalului, care a dat ca termen limită pentru finalizarea lucrărilor luna aprilie.

 

Spital vechi de peste 35 de ani

 

Clinica de Psihiatrie funcţionează în clădirile de pe strada Decebal din 1971. “La sfârşitul secolului al XIX-lea s-a înfiinţat aici un spital veterinar. în timpul Primului Război Mondial pe terenul respectiv s-au construit nişte clădiri pentru Clinica de Boli Infecţioase. Din 1971 a început să funcţioneze aici Clinica de Psihiatrie”, a declarat medicul Mircea Birţ, şeful CPE.

Comenteaza