SRI face concurenţă universităţilor

SRI face concurenţă universităţilor
Academia Naţională de Informaţii (ANI) a scos la concurs 180 de locuri la masteratul “Managementul activităţii de informaţii pentru securitate naţională”, absolvenţii cursului urmând să fie automat încadraţi în corpul ofiţerilor Serviciului Român de Informaţii (SRI). Noutatea faţă de celelalte programe postuniversitare este că masteranzii sunt, în acelaşi timp, salariaţi ai SRI, putând câştiga până la 2.000 de lei lunar.

“în timpul primului modul, de 4 luni, cursanţii sunt salariaţi civili ai SRI, cu contracte de muncă pe perioadă determinată şi cu un salariu de aproximativ 850 de lei net. în plus, ei vor avea cazare gratuită în căminele ANI dacă vor dori, precum şi o indemnizaţie pentru hrană, de 300-350 de lei lunar”, ne-a spus reprezentantul SRI Cluj responsabil cu admiterile din această perioadă.

El a arătat că după primul modul cursanţii vor susţine examene pe care trebuie să le promoveze cu minimum nota 8 pentru a accede la celelalte două module. “Cei care vor promova vor intra în corpul ofiţerilor SRI, iar după absolvirea ultimelor două module vor primi o repartiţie într-una din unităţile teritoriale ale Serviciului”, a mai explicat reprezentantul SRI.

 în ce priveşte solda ofiţerilor SRI, aceasta e acordată în conformitate cu prevederile Legii nr. 138/1999 privind salarizarea personalului militar şi e între 1.600 şi 2.000 de lei pentru tinerii ofiţeri. “Avem foarte mulţi candidaţi, dar nu vă pot spune numărul”, ne-a mai declarat reprezentantul SRI Cluj.

 

Se caută excelenţe

 

La sediul SRI Cluj de pe strada Traian, înscrierile pentru master se fac până în 29 februarie, condiţiile care trebuie îndeplinite de candidaţi şi documentele necesare fiind enumerate pe pagina web a instituţiei, www.sri.ro.

 Concursul de admitere va avea loc între 6 şi 8 septembrie, iar programul se derulează între 1 octombrie 2008 şi 15 februarie 2010. “La înscriere se depune un minimum de acte, după care candidatul va susţine interviul de selecţie. Dacă trece de interviu, va aduce restul documentelor şi va trece prin evaluare psihologică, examen de utilizare a calculatorului, examinare psihologică complexă şi examen medical.

Acestea sunt probe eliminatorii”, a explicat responsabilul de admiteri din SRI Cluj. Cei care trec aceste probe vor susţine în septembrie probele de concurs de admitere, constând în testarea cunoaşterii unei limbi străine (20% din nota finală) şi un test grilă de cultură generală (40%), ultima parte a notei de admitere fiind punctajul obţinut la testul de inteligenţă din cadrul examinării psihologice complexe.

“Testele de cunoştinţe generale nu necesită o pregătire prealabilă, nu există o biobliografie specifică, întrebările sunt din domenii variate, de la matematică la literatură. Dorim candidaţi peste medie”, ne-a spus reprezentantul SRI Cluj.

 

Restricţii şi verificări

 

Un criteriu aparte al admiterii la masteratul organizat de ANI şi accederea în corpul ofiţerilor SRI îl constituie “conduita morală corespunzătoare”. Criteriul e verificat prin îndeplinirea condiţiilor de acces la informaţiile clasificate, conform Hotărârii de Guvern nr. 585/2002, a arătat reprezentantul SRI Cluj.

 Astfel, conform normativului, vor fi incompatibile persoanele implicate în acte de terorism, trădare, infracţiuni împotriva siguranţei statului, cele care nu îşi pot justifica modul de trai, cele considerate şantajabile etc. Alte condiţii care trebuie asumate de viitorii ofiţeri SRI se referă la disponibilitatea de a lucra oriunde le va cere instituţia sau la acceptarea interzicerii ori restrângerii unor drepturi cetăţeneşti.

 De asemenea, viitorii ofiţeri trebuie să accepte să le fie verificată activitatea, comportamentul şi menţinerea compatibilităţii pentru accesul la informaţiile secrete de stat.

Comenteaza