Presupusa corespondenţã dintre Ilie Rad şi alte cadre didactice din cadrul UBB a fost postatã, susţin cei care au creat blog-ul http://scanteia.wordpress.com, pentru a scoate la ivealã modul defectuos în care ar fi organizatã Catedra de Jurnalism. Rad şi-a susţinut punctul de vedere doar printr-o declaraţie scrisã oferitã mass-media.
Postãrile de pe blog-ul citat sunt anonime, iar autorii afirmã cã au fãcut publice e-mailurile presupuse a fi trimise şi primite de Ilie Rad deoarece “ţin de interesul general al studenţilor şi al cadrelor didactice din UBB”, scopul lor fiind acela de a “prezenta calitãţile unor universitari care educã viitorii jurnalişti”.
Printre cei cu care autorul anonim al blog-ului susţine cã Ilie Rad ar comunica prin intermediul poştei electronice se aflã actualul purtãtor de cuvânt al UBB, Cristina Nistor, care este şi cadru didactic la Jurnalism, Rareş Beuran, Mihaela Mureşan, Rodica Mocan, de asemenea cadre didactice la Jurnalism, decanul Facultãţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicãrii, Cãtãlin Baba, Ovidiu Pecican şi Mircea Maniu, cadre didactice la Facultatea de Studii Europene, sau Irina Petraş, preşedintele Uniunii Scriitorilor Cluj.
“Singurul regret este cã nu le ştiu numele”
“Am fost contactat în ultimele zile de mai multe instituţii de presã care mi-au cerut opinia în legãturã cu nişte mesaje postate pe un blog, care ar proveni din corespondenţa mea electronicã particularã.
Acest lucru, dacã se adevereşte, reprezintã un caz penal”, a transmis prin intermediul unui comunicat Ilie Rad, care a afirmat cã va analiza situaţia mai atent “în vacanţa de iarnã”, dupã ce va duce la bun sfârşit 15 proiecte ale catedrei, pe care le-a înşirat în declaraţia scrisã oferitã presei. “îmi vor îmbogãţi documentaţia pentru o carte aflatã în pregãtire, Liberi la exprimarea urii.
Nu pot decât sã le mulţumesc celor care îmi furnizeazã materiale aşa de interesante pentru carte. Singurul regret este cã nu le ştiu numele, ca sã le aduc mulţumiri publice”, a conchis Rad. El a refuzat sã confirme sau sã infirme informaţia potrivit cãreia conducerea catedrei ar intenţiona sã solicite sprijinul Parchetului pentru depistarea celor care au sustras mesajele din cãsuţa de e-mail.
Totodatã, Rad nu a fãcut nici un comentariu oficial pe marginea veridicitãţii corespondenţei. în schimb, pe site-ul www.jeg.ro el a oferit prin telefon o declaraţie. “Sunt mesaje contrafãcute”, a spus Rad.
Maniu: “E o fãcãtorie”
“Nu ştim dacã postãrile respective reflectã realitatea sau nu. Nu ai cum sã interpretezi lucruri care nu sunt asumate. Oricine putea lua un mail şi sã-l prelucreze, fãrã sã şi-l asume”, considerã decanul Facultãţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicãrii, Cãtãlin Baba. La rândul sãu, Mircea Maniu susţin cã e-mailurile postate nu sunt reale.
“E o fãcãtorie. într-adevãr, Ilie Rad mi-a solicitat sã ţin un curs la Jurnalism, însã l-am refuzat, pentru cã nu aveam timp”, a spus Maniu. El a infirmat faptul cã Rad i-ar fi cerut, aşa cum reiese din postãrile de pe http://scanteia.wordpress.com, sã schimbe titlul unui curs pe care îl predã la Studii Europene şi sã îl susţinã, cu acelaşi conţinut, la Jurnalism.
“Faptul cã Mircea Maniu nu a susţinut cursul despre care era vorba în mail dovedeşte cã nu este veridic ceea ce scrie acolo”, a completat şi Cãtãlin Baba. Cristina Nistor şi Rareş Beuran au refuzat sã comenteze pe marginea acestui subiect, ambii profesori susţinând cã nu au vãzut site-ul pe care a fost postatã presupusa corespondenţã a lui Ilie Rad.
Mihaela Mureşan, ale cãrei presupuse schimburi de e-mailuri apar cel mai des pe blog-ul citat, a declarat cã nu a vãzut site-ul. “Nu pot sã îmi dau seama dacã sunt adevãrate sau trunchiate. Dacã sunt adevãrate, e un caz penal, deoarece a fost violatã corespondenţa”, a spus Mureşan.
Suspecţii: foşti studenţi sau chiar profesori
Cu toate cã autorii postãrilor nu sunt cunoscuţi, surse din cadrul Catedrei de Jurnalism afirmã cã aceştia ar putea fi foşti studenţi, cel mai probabil aceiaşi care în vara anului 2006 au iniţiat un protest împotriva lui Ilie Rad.
Atunci, studenţii din anul IV au reclamat faptul cã notele la examenul de licenţã nu au fost acordate corect şi au organizat un miting în faţa sediului facultãţii, pentru a-i convinge pe cei care doreau sã studieze jurnalismul sã aleagã alte specializãri.
Studenţii au reclamat la acea vreme modul în care ar fi fost îndepãrtate de la Catedra de Jurnalism Ruxandra Cesereanu şi Miruna Runcan, cadre didactice care apar menţionate, în termeni deloc laudativi, şi în presupusele e-mailuri ale lui Rad, postate pe http://scanteia.wordpress.com.
Unul dintre liderii studenţilor care au protestat împoriva lui Ilie Rad, Adrian Dohotaru, menţionat şi el în presupusa corespondenţã, a afirmat pentru ZIUA de Cluj cã nu ştie cine este în spatele blog-ului. “Am unele bãnuieli, dar nu ştiu despre cine e vorba. Ştiu doar cã nu am fost eu”, a spus Dohotaru.
El a confirmat însã o altã informaţie, potrivit cãreia pe lista suspecţilor s-ar afla chiar profesori din cadrul Catedrei de Jurnalism, care nu s-ar afla în relaţii foarte bune cu Ilie Rad.
Pecican refuză orice declaraţii
“Nu doresc sã fac nici un fel de comentariu”, a spus Ovidiu Pecican, profesor la Facultatea de Studii Europene. El apare în presupusa corespondenţã cu un e-mail în care se plânge de faptul cã a apãrut în revista “Exist”, editatã de studenţii care îl contestau pe Ilie Rad.