Controversa medicamentului care vindecã diabetul
- Scris de Ziua de Cluj
- 16 Iul 2010, 11:15
- Eveniment
- Ascultă știrea

Roman Morar este profesor în cadrul Universitãtii de ªtiinte Agricole si Medicinã Veterinarã (USAMV) din Cluj-Napoca si studiazã puterile terapeutice ale afinului si, mai nou, ale cãtinei. Este autorul si coautorul a nouã brevete de inventii si a organizat primul laborator fitoterapeutic veterinar din tarã, în urmã cu 23 de ani. “Din anul 1982 mã ocup cu cercetarea în fitoterapie.
Am creat la început un concentrat de afine, Eridiarom, împrotriva diareei, si am observat cã acesta are efecte benefice si pentru tratarea diabetului. L-am îmbunãtãtit si am creat Diavit, care a apãrut pe piatã în 2005. De nouã ani, sunt interesat de studiul diabetului. Am scos o carte, «Diabetul-alternative fitoterapeutice», în anul 2004 si acum pregãtesc editia a doua”, a declarat profesorul Roman Morar.
“în urma experientelor pe soareci am descoperit un fapt uluitor care contrazicea lumea stiintificã internationalã: celulele beta din insulele Langerhans (din pancreas) se regenerau. Am constatat, dupã mai multe experinte pe animale, cã într-adevãr celulele beta latente, în urma administrãrii medicamentului cu afine, se refãceau.
Tot în anul 2004, cercetãtorii de la Harvard confirmau teoriile mele si asa am prins curaj”, a explicat cercetãtorul motivele pentru care s-a ambitionat sã creeze produsul Diavit, un concentrat natural pe bazã de cãtinã si afin, despre care spune cã a dat mereu rezultate.
Mii de bolnavi se trateazã cu Diavit
Medicamentul nu se gãseste în toate farmaciile, asa cã, zilnic vin la laboratorul profesorului zeci de bolnavi pentru a cumpãra Diavit. “Vin aproximativ treizeci de oameni pe zi sã cumpere medicamentul si sã mã întrebe ce sã facã dacã au diabet. Am pacienti din toatã tarã si primesc mii de scrisori de multumire.
Am un pacient, un bãietel de un an si sapte luni din Dej, care a început tratamentul cu Diavit acum patru luni, si momentan a iesit de pe insulinã. S-a vindecat”, a declarat Roman Morar. Acesta a mai spus cã, în paralel cu medicamentul, pacientii ar trebui sã urmeze si un regim alimentar mai strict.
“Eu le recomand sã mãnânce si fructe, ceea ce medicii interzic de obicei. Cel mai important este ca acestia sã nu mãnânce seara”, a spus Morar. “Vin si cumpãr si pentru cunostinte care nu sunt din Cluj. Este foarte bun medicamentul si într-adevãr are efecte. Mã simt mult mai bine de când îl iau”, ne-a declarat Georgeta N.
“Vreau sã vã spun cã, de când iau Diavit, am scãzut doza de insulinã. Starea mea de sãnãtate este bunã”, ne-a mãrturisit si Gheorghe L.. “Cu toate cã medicii de specialitate nu sunt de acord cu Diavit, am în tratament douã persoane din Cluj care sunt de profesie medici. Nu stiu sã spun în cât timp se vindecã. Cu cât este depistat mai repede diabetul, cu atât mai bine.
Majoritatea celor care apeleazã la Diavit fac tratament cu insulinã în paralel, pentru sunt deja luati în evidenta celor de la Centrul de Diabet”, a mai afirmat Morar.
“Ar lua premiul Nobel“
Medicii specialisti de la Centrul Medical de Diabet Cluj-Napoca contestã teoria profesorului Roman Morar. “Diabetologii sustin cã diabetul este o boalã progresivã, deci nu este curabilã”, a declarat medicul specialist Mihaela Gribovschi.
“Nu o sã recomandãm niciodatã acest tratament. Este un produs de plante si nu are nici un fel de studii de evidentã. Multã lume apeleazã la el pentru cã asa este credinta popularã. Multi beau ceai de teacã de fasole, sã le scadã tensiunea.
Noi, cei de la Centrul de Diabet, nu acceptãm acest produs natural si considerãm cã este o reclamã nejustificatã a unui produs care nu este atestat ca medicament de Agentia Nationalã a Medicamentului”, a spus medicul specialist Cristina Nitu.
“Dacã ar vindeca diabetul, Morar ar lua premiul Nobel. ªtiu despre Diavit cã scade glicemia”, a declarat directorul Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Cluj, Nicolae Deleanu.