Centru privat de dializă la Cluj

Centru privat de dializă la Cluj
Primul centru privat de dializă din judeţul Cluj va fi deschis la sfârşitul lunii octombrie în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii. Investiţia se ridică la suma de 2,5 milioane de euro. Suprafaţa centrului este de 1.600 de metri pătraţi. Conducerea centrului a menţionat că vor fi angajaţi 6 medici specialişti. Inaugurarea oficială va avea loc în luna noiembrie, când va fi invitat şi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Noul centru de dializă va funcţiona, pentru două săptămâni, în paralel cu cel din cadrul Spitalului Judeţean. Apoi, întreaga activitate de dializă va fi mutată în cadrul noului centru. “Vom funcţiona în paralel, pentru a avea siguranţă că totul merge optim. Am trecut de la o suprafaţă de 300 de metri pătraţi la una de 1.600 de metri pătraţi. Trebuie să vedem cum ne descurcăm.

 în plus, am dublat numărul aparatelor medicale, care au fost importate din Suedia”, a declarat directorul general al Nefromed Dialysis Centers, Ciprian Oţel. Acesta a mai spus că la noul centru de dializă bolnavii nu vor mai fi nevoiţi să vină noaptea. “Acum, că vom avea şi spaţiu, şi aparatură, sperăm să putem efectua analizele în cursul zilei”, a spus Oţel.

 

Preţurile nu vor creşte

 

“Preţurile serviciilor nu cresc, singura diferenţă va fi calitatea. Ministerul Sănătăţii nu a făcut nici o investiţie în ceea ce priveşte aparatura din centrele de dializă. Cea mai bună variantă este privatizarea acestora. 60-70% din centrele de dializă din Europa sunt în sistem privat”, a mai spus Oţel.

Acesta a explicat că de doi ani se pregăteşte această inaugurare şi, totodată, relocarea întregii activităţi de dializă de la Spitalul Judeţean.

“Bolnavii în judeţul Cluj sunt foarte mulţi, se fac transporturi pentru centrul de aici din toate judeţele. Beneficiul în cazul privatizării este foarte mare. Din păcate, sunt puţini cei care vor să investească în privatizarea medicală. Costurile sunt foarte mari, iar beneficiile incerte, investitorii se orientează către altceva”, a declarat directorul Autorităţii de Sănătate Publică, Nicolae Deleanu.

 

Ciprioţii vor să se extindă

 

Compania Nefromed Dialysis Centers, reprezentanta în România a grupului Gambro AB, a fost înfiinţată pe 18 noiembrie 2004 în Bucureşti. Imediat după ce a câştigat, prin licitaţie, administrarea activităţii de dializă din cadrul Spitalului Judeţean Cluj şi al Spitalului Judeţean Alba, societatea şi-a mutat sediul la Cluj-Napoca. în planurile companiei intră şi privatizarea celorlalte două centre de dializă din Cluj, cel de la Spitalul de Pediatrie şi cel de la Spitalul Clinic Municipal Clujana.

“Vrem să ne extindem în cât mai multe locaţii, cu preponderenţă în zona Transilvaniei. Vom studia mai îndeaproape legislaţia şi vom lua în considerare cele două centre de dializă rămase în Cluj. De asemenea, vrem să începem procesul de privatizare şi la Alba Iulia”, a declarat directorul general al Nefromed Dialysis Centers, Ciprian Oţel.

 

“Condiţii mai bune prin privatizare”

 

Noul proiect de hotărâre de guvern dat de Ministerul Sănătăţii prin care unităţile sanitare publice care au în structura de funcţionare secţii, staţii, centre de hemodializă şi dializă peritoneală ar putea privatiza respectivele departamente este bine văzut de autorităţile locale. 

“Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj este o rotiţă foarte mică în acest angrenaj. Privatizarea centrelor de dializă va duce la crearea condiţiilor mai bune. Oricum, în sistemul sanitar sunt foarte multe unităţi care sunt în colaps financiar”, a declarat directorul CJAS Cluj, Mircea Moroşan.

Proiectul de act normativ are în vedere îmbunătăţirea performanţei şi eficientizarea serviciilor medicale. în România, din cele 72 de centre de dializă doar opt sunt private. Cheltuielile necesare tratamentelor depăşesc 100.000.000 de euro pe an.

Comenteaza