"> " />

Cine lucrează de Crăciun: gunoierii şi taximetriştii

Cine lucrează de Crăciun: gunoierii şi taximetriştii
Primii dintre aceştia, pentru că de ieri s-au adunat cantităţi impresionante de gunoi în toate punctele de colectare din oraş, iar taximetriştii - "pentru că acum se fac banii", după cum spune unul dintre aceştia.
"E Crăciun, oamenii aruncă tot ce au. Dimineaţă la ghena de lângă Big (complexul comercial Winmarkt-n.red.) era gunoi că ieşea afară", spune şoferul uneia dintre cele şapte echipe de gunoieri ale Rosal Grup care se află în această dimineaţă la muncă, Florin Şerban (41 de ani, foto).

Acesta încerca astăzi să colecteze în maşina de gunoi cantităţile impresionante de deşeuri aruncate de clujeni până în această dimineaţă, într-un punct de colectare de pe strada Mehedinţi. "Ne facem datoria. Aseară am fost la slujbă, dimineaţă la şase am pornit la lucru. Aşa am făcut şi anul trecut de Crăciun", spune acesta. El este nemulţumit de faptul că în multe cazuri accesul maşinii de colectare a gunoiului este obturat de maşinile care parchează neregulamentar. "Azi e cum e, că e Crăciunul şi nu prea circulă oamenii, dar altfel ne-ar claxona imediat. Şi uitaţi-vă", spune el arătând că maşina de gunoi a trecut milimetric pe lângă o dubă parcată în apropiere, "trebuie să avem grijă şi dacă le zgâriem ne pierdem pita".

Şi taximetriştii au ieşit astăzi pe străzi, în aşteptarea clienţilor. Nu toţi, însă, ceea ce face ca numărul de clienţi să se împartă la mai puţini şoferi, care fac, deci, bani mai mulţi. Ovidiu Gădălean are 46 de ani şi face taximetrie încă din 1986, "suntem puţini în Cluj care facem taximetrie de atâta vreme". El spune că în fiecare an a preferat ca de Crăciun să iasă la muncă, "pentru că astăzi  facem banii; petrecem mai târziu". Dorel Borbe (40 ani, foto) spune că a fost nevoit ca în ziua de Crăciun să iasă la muncă: "taxele mari ne omoară; anul trecut am plătit 12 milioane pe an la Primărie, acum am plătit 19,5 milioane, e o diferenţă de ne termină. Anul trecut nu am lucrat de Crăciun, acum sunt nevoit, pentru că nu mai am un ban în casă. Aş fi mers şi eu la biserică, dar n-am ce face", spune el. Borbe, care face taximetrie de şapte ani, spune că numărul de comenzi este sensibil în scădere: "ieri, în ajun de Crăciun, am avut comenzi cât într-o zi de weekend. Anul trecut era plin de comenzi, erau grupuri de tineri care mergeau la colindat, făceau comenzi pentru două-trei maşini; acum, nimic", spune el.



Şi şoferii regiei locale de transport public de călători RATUC lucrează astăzi, deşi ziua este una liberă prin lege. Transportul în comun funcţionează astăzi, însă, cu program redus. Vezi orarul.
Comenteaza