Doi studenţi au dispărut în lacul Beliş-Fântânele

Doi studenţi au dispărut în lacul Beliş-Fântânele
Doi tineri, studenţi ai Universităţii Tehnice, sunt de negăsit după ce hidrobicicleta cu care se plimbau pe lacul Beliş s-a răsturnat în apă.

Ambii tineri aveau 20 de ani şi făceau parte dintr-un grup de 15 studenţi care au ales să-şi petreacă sfârşitul de săptămână la o cabană situată în apropierea lacului de acumulare Beliş-Fântânele. Sâmbătă, în jurul orei 21.00, trei băieţi s-au urcat într-o hidrobicicletă pentru a face o plimbare pe lac. Doar unul a mai ajuns la mal.

 

Mai multe echipaje de scafandri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj verificau ieri metru cu metru zona în care se presupune că s-ar fi scufundat tinerii. Din cauza adâncimii de aproximativ 90 de metri, cercetările se efectuează mai mult la suprafaţa apei. Primele cercetări ale Poliţiei Huedin arată că Iancu O. şi Ovidiu Gabriel M.  s-au urcat împreună cu un alt tânăr într-o hidrobicicletă aflată pe malul lacului. Hidrobicicleta s-a răsturnat şi s-a scufundat, iar singurul student care a reuşit să ajungă la mal, cu hipotermie, şi-a anunţat colegii despre incident.

 

 în noaptea de sâmbătă şi duminică, jandarmii, poliţiştii, pompierii şi lucrători ai Romsilva au cercetat zona pentru a-i găsi pe tineri, fără rezultat însă. Potrivit locotenentului Andrei Biriş, purtător de cuvânt al ISU Cluj, scufundările în zona în care tinerii au dispărut pun în pericol chiar şi viaţa scafandrilor. “Nu e recomandat să se facă scufundări la adâncimea mai mare de 40 de metri. Acolo, dat fiind faptul că e chiar aproape de baraj, adâncimea este de aproximativ 90 de metri. Nu avem echipament de scufundat la mai mult de 40 de metri. Cu cele de acum, la acea adâncime, oxigenul devine toxic”, spune Biriş.

 

 Primarul comunei Beliş, Viorel Crainic, spune că accidente similare au loc în fiecare an. “Sporadic îşi pierd viaţa în medie câte doi oameni pe an, din diverse motive. Apa e foarte rece şi înainte să te îneci poţi face stop cardiac”, a spus primarul. Mircea Matiş, paznic al fondului de vânătoare şi pescuit pe lacul Beliş Fântânele, spune că tinerii au consumat alcool înainte să se aventureze pe lac. “E vorba de teribilism. De foarte multe ori îi atenţionez pe tineri să nu facă baie sau să se urce beţi pe barcă. E greu să-i ţii sub control. Corpurile celor doi vor fi găsite pentru că, atunci când va creşte lacul, curenţii îi vor împinge spre coadă”, spune paznicul lacului.

 

Comenteaza