Autorităţile din Cluj, "urecheate" de doi miniştri din cauza prafului care sufocă Clujul VIDEO

Autorităţile din Cluj,
Autorităţile clujene, atât cele judeţene cât şi cele din Cluj-Napoca, au fost trase la răspundere astăzi de doi miniştri - Traian Igaş, ministrul Administraţiei şi Internelor, şi Laszlo Borbely, ministrul Mediului, din cauza calităţii proaste a aerului.

Principala problemă a oraşului este cantitatea foarte mare de praf, care a atras atenţia şi Uniunii Europene. Ministrul mediului, Laszlo Borbely, spune că a convocat conferinţa pentru că "am primit aviz motivat privind depăşirea valorilor-limită pentru pulberi în suspensie în 15 oraşe din România. E un aviz motivat de la UE". Între oraşele menţionate se află şi Cluj-Napoca.

Planurile pentru prevenirea depăşirii nivelului de praf ar fi trebuit să existe încă din 2008, spune acesta. "Avem analizoare în toate oraşele mari, care măsoară calitatea aerului. Noi transmitem valorile la UE. Dacă valorile sunt depăşite, suntem atenţionaţi şi intrăm în procedura de infringement", spune ministrul Mediului.

"Avizul motivat, în momentul de faţă, este trimis pentru 9 oraşe - Copşa Mică, Brăila, Constanţa, Galaţi, zona Buzău - Rîmnicu Sărat - Focşani - Medgidia, Timişoara, Piteşti, Bucureşti, Iaşi, Craiova, Cluj-Napoca, Ploieşti, Baia Mare, Braşov, zona Bacăului şi zona Drobetei Turnu-Severin. Pentru aceste oraşe au fost elaborate programe de gestionare a calităţii aerului care conţin măsuri "nu foarte spectaculoase şi nu cu mulţi bani". "Nu sunt măsuri sofisticate şi costisitoare. Iar unde e nevoie de mai mulţi bani - pentru construcţia centurilor ocolitoare - unele s-au făcut iar altele nu s-au făcut. Sunt oraşe care nu au centuri ocolitoare şi dacă le-ar avea ar putea devia traficul greu iar maşinile grele nu ar mai trece prin centrul oraşului", spune ministrul.

Clujul este printre oraşele pentru care, chiar dacă s-au elaborat programe de gestionare a calităţii aerului, până acum au fost înregistrate "numeroase depăşiri" ale valorilor-limită.

În martie 2010 România a cerut scutirea de a depăşi valorile - limită pentru 11 aglomerări, între care şi Clujul. Cererea vine după ce cu un an înainte situaţia era identică pentru patru oraşe - Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Craiova.

Multe dintre ţările UE se află în aceeaşi situaţie, completează Borbely. "Nu avem neapărat cel mai poluat aer din Uniunea Europeană", spune el.

În ce priveşte anul trecut, valorile limită se depăşesc zilnic în Bucureşti, Suceava, Timişoara şi Rovinari. "Sunt oraşele cele mai poluate", spune ministrul Mediului. Motivele sunt şantierele, activităţile industriale şi traficul greu. Una dintre soluţiile propuse de Borbely este circulaţia cu bicicleta sau cu alte mijloace de transport mai puţin poluante, în oraş. "Dacă avem maşină pe benzină sau pe motorină, să lăsăm maşina la marginea oraşului şi să circulăm cu bicicletele", a sugerat el. Alte soluţii sunt gestionarea parcărilor de pe marginea străzilor, "se adună praf pe marginea străzii", dar şi realizarea de perdele umede în vecinătatea şantierelor, interzicerea circulaţiei traficului greu în oraş şi a automobilelor în centrul oraşelor.

Prefectul Florin Stamatian spune că cele mai bune metode pentru reducerea poluării în Cluj-Napoca sunt finalizarea centurilor de ocolire Apahida - Vâlcele şi respectiv prelungirea bulevardului Muncii şi utilizarea de maşini nepoluante. "Nu sunt adeptul măsurii de scoatere a traficului din centrul oraşului. Cel mai bine ar fi să se planteze copaci", a spus Stamatian. Vezi integral declaraţia video în subsolul acestei ştiri.

De menţionat, deşi au fost convocate, majoritatea autorităţilor publice din Cluj au lipsit la videoconferinţa de astăzi. Între cei care au lipsit deşi au fost convocaţi de miniştri se numără primarul Sorin Apostu şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe.


Comenteaza