TIFF 2011 Filme despre viaţa romilor la Muzeul de Artă

TIFF 2011 Filme despre viaţa romilor la Muzeul de Artă
Regizorii Mona Nicoară, Luminiţa Cioabă şi Jaap De Ruig au prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, peliculele pe care le-au realizat cu privire la situaţia romilor din ţara noastră.

Regizorul Luminiţa Cioabă îşi va prezenta deseară filmul "Romanes Yasfa", ce redă prin intermediul unor interviuri situaţia rromilor în timpul Holocaustului. "Filmul meu vorbeşte despre drumul parcurs de romi în timpul Holocaustului, plecând din România către Transnistria", a spus aceasta.

Totodată Mona Nicoară îşi prezintă astăzi pelicula "Şcoala noastră", realizată în decursul a cinci ani într-o localitate din apropierea oraşului Târgu-Lăpuş. Filmul surprinde viaţa unor copii romi care studiază într-o şcoală segregată şi felul în care aceştia se integrează apoi într-o unitate de învăţământ unde studiază copii români.

"Şcoala unde studiau romii era atât de dărăpănată, încât şoferul nostru, când a mers acolo, a trecut de mai multe ori pe lângă ea. A crezut că este o toaletă publică", a declarat Nicoară. Regizorul Jaap de Ruig a realizat pelicula "Izvorul - o zi într-o comunitate de romi din România". Filmările peliculei au avut loc pe durata unei zile şi surprind viaţa de zi cu zi a romilor dintr-un sătuc.


Cele două filme vor fi prezentate astăzi într-un eveniment programat la Muzeul de Artă.

Comenteaza