Cea mai mare tocăniţă din lume se va găti la Cluj

Cea mai mare tocăniţă din lume se va găti la Cluj
Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber le va aduce şi în acest an clujenilor un show culinar pe cinste: prepararea celei mai mari tocăniţe cu carne de porc şi legume, aşa-numita stifado, de 1.500 de porţii.

La sfârşitul săptămânii viitoare Clujul va fi din nou capitala culinară a ţării, reunind bucătari şi specialişti ai gastronomiei din ţară şi străinătate. Clujeanul Kiss Tibor va conduce din nou echipa care va doborî noul record.

Cea de-a cincea ediţie a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Polus Center, va avea loc în parcarea centrului comercial, de vineri, 9 septembrie, până duminică, 11 septembrie. Printre cele mai importante momente ale evenimentului se numără cel în care o echipă formată din peste 30 de bucătari va încerca stabilirea unui record gastronomic internaţional prin prepararea celui mai mare stifado din lume, din carne de porc, nu mai puţin de 1.500 de porţii. "Echipa va fi condusă de bucătarul Kiss Tibor din Cluj-Napoca, cel care a coordonat şi recordul de la ediţia trecută, de peste 210 pui prăjiţi într-o singură tigaie, de 15 metri pătraţi. Am dorit ca un clujean să fie în fruntea echipei şi el reprezintă foarte bine oraşul din acest punct de vedere", a precizat Maria Ştefan, reprezentantă a Asociaţiei Culturale Euro-Est Alternativ (ACEEA), organizator al acţiunii.

Publicul va putea asista la gastro-show-uri cu maeştri în arta culinară precum Alexandru Nagy, din Timişoara - preşedinte al Asociaţiei Naţionale de Gastronomie, Irina Hriabca - Complex Hotelier Ciric din Iaşi, Lady Chef a României - Cornelia Ghişoi, vedeta Tv Antonio Passarelli sau maestrul Nelu Fatol. Invitaţi de marcă sunt britanicul Burc Tuncel (maestru bucătar şi director al departamentului de alimente şi băuturi de la Starwood Hotel Resorts Worldwide), maestrul Spyros Dimitriou din Cipru şi Jyrki Yli-Uotila din Finlanda. La finalul fiecărei zile din eveniment vor avea loc concerte cu Ansamblul Folcloric din Floreşti, trupele Attic4 şi Cat Rhythm, precum şi momente de magie cu tematică gastronomică.

Ca şi în anii trecuţi, concursurile li se adresează atât bucătarilor profesionişti, cât şi amatorilor. "Preconizăm să avem 50 de echipe participante. Dacă la ediţia trecută s-a estimat că au participat 60.000 de persoane, sperăm ca în acest an numărul lor să crească", a precizat Maria Ştefan.

 

Comenteaza