Liceul de Muzică s-a mutat, după 60 de ani
- Scris de Cristina Pirvu
- 08 Sep 2011, 00:11
- Eveniment
- Ascultă știrea

Lucrările de amenajare a spaţiului fostului liceu Unirea, unde va funcţiona Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă", sunt pe ultima sută de metri. Zeci de persoane, de la director, profesori, femei de serviciu, personal administrativ până la părinţi, cu toţii ajută la curăţenie astfel încât Liceul de Muzică să îşi poată deschide porţile în 12 septembrie.
După ce 60 de ani Liceul de Muzică a funcţionat într-un spaţiu impropriu, în fosta mănăstire franciscană din Piaţa Muzeului, în această vară unitatea de învăţământ a primit în administrare clădirile în care funcţiona Liceul Unirea. "Liceul Unirea ne-a fost atribuit în 14 mai, iar lucrările de amenajare a spaţiului au început în jurul datei de 1 iulie pentru că în ateliere s-au aflat tone de strunguri, care au fost mutate cu ajutorul unor macarale. Toată vara profesorii au fost aici şi au ajutat şi ei la curăţenie. Pentru toţi este o bucurie că ne mutăm aici", a declarat Vasile Sândean, directorul Liceului de Muzică.
În fostele ateliere ale Liceului Unirea se lucrează în această perioadă pentru a fi transformate în săli de studiu individual pentru instrumente. "Liceul de Muzică din Cluj va fi cel mai performant liceu de muzică din ţară. Acum avem cantină, cămin, sală de spectacole, săli antifonate pentru studiul muzicii. De la 80 de săli, câte avem înainte, o să avem în jur de 100 de săli de clasă, studiu individual, laboratoare, dar şi o sală de sport", a adăugat Sândean. Conducerea şcolii a angajat o firmă specializată pentru transportul celor peste 60 de piane ale instituţiei de învăţământ. "Sâmbătă am transportat de la clădirea franciscanilor 40 din cele 64 de piane pe care le deţinem. Am apelat la o firmă specializată care se ocupă strict de transportul pianelor şi care acordează pianele. Noi avem şase piane Petrov, foarte valoroase. Pe ultimul pian pe care l-am achiziţionat am plătit în jur de 25.000-30.000 de euro. Un pian trebuie cărat de şase oameni", a explicat Sândean.
Acesta este mulţumit de noua locaţie a şcolii de muzică. "Sălile sunt luminoase. Cu toţii avem nostalgii, dar în vechea clădire era umezeală, holurile nu erau încălzite. Aveam în şcoală patru wc-uri la care mergeam 400 de bărbaţi. Aici sunt opt grupuri sanitare, iar un mare avantaj este internatul", a spus Sândean. Deja la Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă" s-au înscris 19 elevi din alte judeţe. Aceştia vor plăti 60 de lei lunar pentru cazarea în internat, iar trei mese la cantină vor costa 15 lei pe zi. "O să putem face after-school pentru că avem cantină. Deja am păstrat patru clase pentru after-school, iar părinţii vor putea să îşi ia copiii acasă cu lecţiile şi temele făcute", a explicat Sândean. În plus, elevii şcolii vor învăţa cu toţii în acelaşi loc. Înainte, o parte dintre elevi studiau într-o clădire de pe strada Avram Iancu nr. 15, iar alţii în clădirea din Piaţa Muzeului. De asemenea, elevii trebuiau să facă orele de sport într-o clădire de pe strada Avram Iancu nr. 6. "Şcoala va fi gata în proporţie de 90% în 12 septembrie. Până la 1 octombrie o să fie gata şi toate sălile de instrumente. Oricum, elevii vor avea unde să studieze pentru că acum avem suficiente săli", a precizat Sândean.
Reprezentaţii Primăriei Cluj-Napoca vor şti un cost al lucrărilor la Liceul de Muzică după finalizarea acestora, fondurile pentru acestea fiind alocate din bugetul de urgenţă al instituţiei. Conform datelor primăriei, Liceul de Muzică plătea o chirie lunară de peste 16.000 de lei pentru clădirea în care funcţiona.
Se deschide pentru public
Sursele ZIUA de CLUJ ne-au declarat că în fosta clădire a liceului ar putea funcţiona pentru început şase clase de la Liceul "Apaczai Csere", dar şi o parte din Şcoala Elementară cu Pedagogie Reformată Montessori. Fratele Orban Szabolcs, membru al Ordinului Franciscanilor Cluj, proprietarul clădirii din Piaţa Muzeului, unde a funcţionat Liceul de Muzică, spune că o parte a clădirii va fi deschisă publicului pentru vizitare. "Trebuie să renovăm clădirea, lucru care va dura câţiva ani. O parte din spaţiu va fi dat în chirie unor instituţii. Deocamdată, nu sunt contractele încheiate, noi purtăm tratative cu mai multe instituţii", a spus fratele Szabolcs. Ordinul Franciscanilor are cinci membri în Cluj. "O parte din spaţiu va fi folosit de fraţii din ordin. Acele părţi mai valoroase din punct de vedere istoric încercăm să le facem accesibile celor care vor să viziteze clădirea. În primă fază, va putea fi vizitată sala festivă şi sala Mathias, care este cea mai frumoasă sală gotică din Cluj, la care publicul nu avea acces", a precizat Szabolcs.