Maestrul Tibi Kiss-Budai vă prezintă reţeta săptămânii: Ciolan bavarez cu cârnaţi şi cartofi
- Scris de Ziua de Cluj
- 30 Sep 2011, 22:41
- Eveniment
- Ascultă știrea

Să-l ascultăm:
"Pregătim astăzi o reţetă din Bavaria, care necesită un pic de muncă în prealabil, dar vă asigur că merită efortul: săptămâna trecută am avut-o în meniu şi a avut un succes extraordinar. Reţeta e pentru patru persoane mâncăcioase. Luăm un ciolan de porc neafumat pe care îl condimentăm cu sare, piper, chimen. Într-o oală cu fund dublu se pune puţin ulei sau untură, puţină apă şi la foc foarte mic se frige încet ciolanul cu câteva foi de dafin. Se poate face direct pe aragaz, sub capac sau la cuptor. După mai bine de două ore, când ciolanul e moale şi carnea se desprinde de pe os, se ia carnea şi se taie în cuburi mai mari.
Luăm un kilogram de cartofi pe care îi curăţăm şi îi tăiem în cubuleţe mari, un morcov de la piaţă, de la hostezeni, şi îl tăiem cubuleţe. Fac o paranteză: eu totdeauna cumpăr numai de la piaţă şi visul meu este să gătesc doar cu ingrediente din judeţul nostru sau din Ardeal pentru că nu avem de ce să mergem dincolo când avem aici de toate. Într-o tavă sau într-o cratiţă cu capac se pune puţin ulei sau untură, se aşază ciolanul, cartofii, morcovii şi un fir de cârnat de casă sau de cabanos tăiat cam la doi centimetri, se pune sare şi puţin piper.
Se acoperă cu capac sau cu o folie de aluminiu şi se bagă la cuptor la circa 180 de grade, adică pe la jumătatea puterii cuptorului. Se ţine cam o oră în cuptor, apoi se ia capacul sau folia de aluminiu şi se mai presară puţin oregano mărunţit şi puţin chimen tăiat. Mare atenţie la condimente: să nu puneţi cantităţi mari, pentru că nu este o mâncare din Ardeal, e una din Germania, unde nu folosesc aşa multe condimente. Se mai lasă la cutor până când ingredientele capătă o culoare "semiprăjită", arămie. Şi gata, poftă bună! Nu am găsit om să nu o savureze", a explicat maestrul.
(D.E.)