Maestrul Tibi Kiss-Budai vă prezintă reţeta săptămânii
- Scris de Ziua de Cluj
- 08 Oct 2011, 00:49
- Eveniment
- Ascultă știrea

În această săptămână maestrul Tibi Kiss-Budai ne propune o reţetă a copilăriei: gomboţi cu prune. Să-i auzim povestea.
"Reţeta e de la mama. La noi în casă era concurs: cine mănâncă mai mulţi gomboţi cu prune. Şi nu am schimbat reţeta: ne trebuie cartofi fierţi în coajă cu puţină sare. Aici vă spun un secret: după fierbere, e bine să îi scoatem şi să îi acoperim cu ceva, să îi păstrăm la cald, pentru a mai pierde din umiditate. Curăţăm apoi cartofii de coajă şi îi zdrobim bine, după care îi amestecăm cu maximum 150 de grame de făină albă şi frământăm. Aluatul e foarte moale, dar nu trebuie să vă descurajeze că se lipeşte de mână: acesta e farmecul, mai ales că le place foarte mult şi copiilor să îşi bage mâinile să frământe. Apoi se iau cam 25 de prune bistriţe, care nu sunt mari, se taie într-o parte şi se scoate sâmburele. Locul gol din prună se umple cu zahăr şi scorţişoară, după gust. Mie îmi place să pun mai multă, ador gustul de scorţişoară. Apoi pruna se acoperă cu aluat: cei mai buni reuşesc să facă învelişul pe prună cât mai subţire. Acesta este secretul.
După ce aţi terminat de învelit prunele, le puneţi deoparte. Prăjim în puţin ulei pesmet alb până ajunge să aibă o culoare aurie. Atenţie, să nu puneţi prea mult ulei sau să prăjiţi prea tare, că devine amărui! Luam apoi o oală cu apă, presărăm puţină sare şi o punem la fiert. Când fierbe apa, luăm gomboţii şi îi punem în apă. La început se scufundă, dar apoi se ridică la suprafaţă. Este momentul când sunt gata fierţi şi îi scoatem din apă şi în momentul acela îi puneţi în pesmet şi îi tăvăliţi până se lipeşte pesmetul. Sunt gata, poftă mare! Sunt mai multe posibilităţi de a folosi altceva în loc de pesmet, de exemplu nucă sau mac măcinat. Deci în loc de pesmet, gomboţul se tăvăleşte în nucă sau mac, după gust.
E şi foarte spectaculos, dar este puţin mai scump. Anul trecut am luat argint la Campionatul de Gătit în Aer Liber cu gomboţii noştri", a conchis maestrul Kiss-Budai Tibor.
(D.P.)