Maestrul Tibi Kiss-Budai vă prezintă reţeta săptămânii: Capucino de ciuperci
- Scris de Ziua de Cluj
- 14 Oct 2011, 23:25
- Eveniment
- Ascultă știrea

"Este o mâncare inspirată din arta culinară italiană, dar să nu vă sperie denumirea. Seamănă ca prezentare cu un capucino, e stratificată, dar nu are nimic de-a face cu cafeaua. Se poate face din orice ciuperci, deşi preferabil ar fi să faceţi din gălbiori şi hribi, cum le-am pregătit şi eu. Dacă nu aveţi, se poate face şi din champinioane din comerţ. Întâi facem un papricaş de ciuperci: călim ceapă tăiată mărunt în puţin ulei, preferabil de măsline, ca să ne păstrăm în zona mediteraneană, dar este la fel bun şi al nostru, de floarea-soarelui. Adăugăm ciupercile, sare, puţin piper şi un căţel de usturoi tăiat mărunt, iar la final, o linguriţă de boia de ardei. Eu cumpăr totdeauna boiaua de la ţărăni din Ungaria sau din zona Aradului. Când e gata papricaşul - în circa 40 de minute - îl dăm prin maşina de tocat sau îl fărâmiţăm în mixer. Să nu îl tocaţi foarte mărunt, pentru a simţi ciupercile, apoi adăugaţi puţină smântână pentru a lega compoziţia şi la final, pătrunjel proaspăt tocat. Totdeauna când faceţi ciuperci, trebuie să puneţi şi pătrunjel. Apoi luăm o cupă de sticlă şi tăiem o felie de pâine la dimensiunea gurii cupei, rotundă, cât să intre aşezată în cupă. Tragem felia de pâine în ulei sau unt şi apoi începem să aşezăm în cupe. Întâi punem papricaşul de ciuperci, peste el, felia de pâine păjită în ulei sau unt şi peste felia de pâine punem o felie de caş, indiferent de care. Deasupra mai lăsăm loc pentru un ou, pe care îl spargem şi îl aşezăm în cupă deasupra, preferabil cu gălbenuşul în centru cupei, pentru aspect. Punem cupa pe o tavă, o băgăm la cuptor la foc mare două-trei minute, până când se coace oul. Se scoate şi se ornează după gustul fiecăruia. E extraordinar de spectaculos, dar mai ales gustos. Totdeauna aveţi succes cu această reţetă când aveţi invitaţi. Poftă bună!".