Pompierii: Incendiul de la Janis la Stuf a fost provocat de un scurtcircuit
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:54
- Eveniment
- Ascultă știrea

Pagubele provocate în urma incendiului au fost estimate la minim 200.000 de euro, iar clădirea nu era asigurată.
Rezultatele anchetei despre cauzele care au generat incendiul de duminică, din Janis la Stuf, arată că focul s-a extins pe cele trei niveluri ale imobilului de pe strada Victor Babeş, începând cu mansarda. în urmă cu şase ani, procurorii clujeni au respins cererea primăriei de începere a urmăririi penale pe numele fostului proprietar al clădirii, acuzat că ar fi construit ilegal această mansardă.
In cursul zilei de ieri, pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj au finalizat ancheta în cazul incendiului de duminică, în urma căruia clubul Janis la Stuf a fost distrus în proporţie de 60%. Potrivit lucrătorilor ISU, scânteia care a dus la distrugerea etajelor 2-4 din imobil s-a produs din cauza unui scurtcircuit. Anchetatorii au constatat că acesta s-a produs la una din vitrinele frigorifice amplasate la mansarda construcţiei, după ce sala respectivă a fost curăţată de personal.
La faţa locului au fost efectuate cercetări de către poliţiştii Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj şi de inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii Cluj. Primăria a făcut cercetări cu privire la modul în care localul decorat cu obiecte uşor inflamabile, lemn şi stuf, a fost avizat pentru funcţionare.
“In 2004, Primăria a formulat o plângere penală pentru administratorul fostului complex Nera, Ioan Pop, pentru construcţia unei terase fără autorizaţie. în 2004, acea terasă a fost acoperită şi transformată în mansardă, cea din care a pornit incendiul. S-a dat neînceperea urmăririi penale la acea dată”, susţine Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.
Reprezentantul primăriei spune că, deşi se cunoştea situaţia neconformă, nu s-a intervenit pentru reglementarea ei pentru că “nu au existat sesizări în acest sens”. “Dacă vor dori să reconstruiască imobilul şi să redeschidă localul, vor avea nevoie de autorizaţie de construcţie”, spune Buzatu.
Contactat telefonic, Florin Opriş, unul dintre asociaţii La Ceaune, societatea care administrează Janis la Stuf, a declarat că localul funcţiona pe baza orarului vechi al clubului Nera, aprobat de Primăria Cluj-Napoca. “Cu consiliul local avem doar un acord de funcţionare. E prematur să ne gândim la redeschidere. Clădirea nu era asigurată”, a spus Opriş. Pe de altă parte, Adrian Muntean, cel de-al doilea asociat al Janis, spune că pagubele au fost estimate la circa 800.000 de lei.
Pe baza constatărilor de ieri, inspectorii din cadrul ISC Cluj au întocmit un raport înaintat la nivelul conducerii ISC Bucureşti, iar administratorilor construcţiei le-a fost cerută o expertiză tehnică. “Pentru a se stabili rezistenţa construcţiei, am cerut efectuarea unei inspecţii tehnice. Din ce am văzut noi, betonul era afectat, probabil din cauza focului puternic”, a declarat Cosmin Rus, şeful ISC Cluj.
Incendiul a închis un club de fitness
Unul dintre proprietarii imobilului situat în imediata vecinătate a construcţiei distruse de incendiu, Radu Mureşan, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că proprietatea i-a fost afectată, însă costurile vor fi suportate de compania de asigurări. “Mai afectaţi decât mine sunt chiriaşii, cei de la Olympus Fitness Center, care şi-au sistat activitatea din cauza distrugerii unor aparate, dar şi a acoperişului”, a declarat Mureşan.