Bucatele ardelene, pe masă în Marea Britanie
- Scris de Florentina Tatar
- 28 Oct 2011, 23:41
- Eveniment
- Ascultă știrea

Câţiva studenţi agronomişti vor face schimb de experienţă cu tineri de la Oxford, iar în curând va fi lansată în Anglia o carte numită "Transylvania, the New Mediteranean Cuisine".
"Eu, personal, nu am nimic împotriva McDonald's, dar mă interesează ca lumea să înveţe cum să aleagă mâncare sănătoasă, bio şi organică", a declarat Indrei Raţiu, reprezentant al Fundaţiei Familiei Raţiu Londra, unul din partenerii programului lansat ieri la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). "Mă bucur că acest regim sănătos de viaţă se adaptează foarte bine celui din satele noastre transilvane, unde avem culturi eco de secole, din cauza sărăciei. Consumând produse locale îi sprijinim pe micii producători şi aducem prosperitate satelor noastre", a mai spus Raţiu. Acesta a mărturisit că are o slăbiciune pentru bucătăria ardelenească, mai ales că a fost crescut, la Londra, cu acest tip de mâncare.
Astfel, universitatea va găzdui în cadrul programului conferinţe şi o serie de 10 evenimente culinare mari, cu bucătari români şi englezi. Manifestările au în prim-plan mâncarea sănătoasă, cu accent pe cea tradiţională din Transilvania. Un grup de studenţi agronomişti clujeni vor duce această experienţă la Oxford, iar la vară studenţi ai prestigioasei universităţi britanice vor învăţa la USAMV.
"Cam totul în ziua de azi este fast-food, şi faptul că mâncăm la TV, că răspundem la telefon în timpul mesei sau că hrana noastră este plină de E-uri", a declarat primarul Sorin Apostu în cadrul ceremoniei. "Am lansat un program de promovare a alimentaţiei naturale în grădiniţe, avem un site cu sfaturi şi reţete care este accesat, paradoxal, mai mult din afara Clujului. Acum ne gândim şi la altă generaţie, la studenţii clujeni. Sunt convins că acest program de slow food va fi adoptat şi de celelalte universităţi clujene", a mai spus primarul.
Programul Slow-Food in Campus, este realizat în parteneriat cu Slow-Food Cluj, Transilvania Fest şi Târgul Internaţional de Agricultură Agraria. "Este o mare şansă că putem derula acest program la USAMV, această pepinieră unde se formează oamenii care ne vor hrăni în viitor", a afirmat Adina Raţiu, managerul proiectului. "În restul ţărilor fast-foodul este foarte ieftin, dar la noi femeile din generaţia mea încă gătesc acasă, însă tinerii nu mai fac asta", a adăugat managerul.
Lecţii de gastronomie pentru englezi
Fundaţia Familiei Raţiu pregăteşte o carte numită "Transylvania, the New Mediteranean Cuisine", realizată de Rareş Crăiuţ, alături de bucătarul londonez Paul Bloomfield. "Deocamdată, suntem în discuţii cu doi editori. Cartea este scrisă pentru publicul britanic în primul rând, pentru că mai întâi va fi lansată acolo şi apoi, probabil şi în traducere în România. Acum discutăm cum am putea face ca nivelul cărţii să nu fie prea dificil pentru publicul britanic, să nu pară prea încărcat, dar să păstrăm şi partea de tradiţional specifică Transilvaniei", a declarat Crăiuţ. Se doreşte o recunoaştere publică în străinătate a specificului ardelenesc în alimentaţie, care poate fi special şi inedit pentru străini. "Reţetele le aveam eu, fiind bucătar, şi altă parte le-am cules de la alţi colegi în timpul festivalului Transilvania Fest. S-au strâns circa 130 de reţete, care probabil vor fi reduse la 60-80", a explicat Rareş Crăiuţ.