Casa de vacanţă a soţilor Apostu din Câmpeneşti FOTO

Casa de vacanţă a soţilor Apostu din Câmpeneşti FOTO
Primarul Sorin Apostu are o proprietate pe malul lacului din localitatea Câmpeneşti, comuna Apahida, cunoscută ca sat de vacanţă al “greilor” Clujului.

Pe suprafaţa de aproximativ 15 ari se află două construcţii, o piscină şi o frumoasă grădină unde soţii Apostu obişnuiau să iasă la un grătar, mai ales în zilele de duminică.

Proprietatea de vacanţă a soţilor Apostu, ridicată din 2008, din vremea în care Sorin Apostu ocupa funcţia de director tehnic al Primăriei Cluj-Napoca, se află pe strada Salcâmului, din Câmpeneşti, şi ocupă două numere topo, 11 şi 12, având în vedere suprafaţa extinsă a terenului situat chiar lângă unul din lacurile din localitate. Zona, cu drumuri prăfuite de ţară, este animată doar de vânzătorii de peşte din apropiere sau de câte un sătean rătăcit în preajma vilelor unde vin orăşenii la sfârşit de săptămână.

"Apoi, domnul Apostu vine rar pe-aici, îs mulţi domni care au case la noi, la Câmpeneşti, şi domnu' Vereş are casă un pic mai încolo, şi fostul şef de la gară", a spus un sătean ce-şi mâna căruţa pe strada Salcâmului. "La domnu' Apostu nu am văzut mişcare de multă vreme, dar la Vereş a fost multă agitaţie zilele trecute, că era plină curtea de oameni", spune căruţaşul, care nu a vrut să fie nici fotografiat, nici filmat. "Mai vând şi io prin piaţă şi nu vreau să am probleme. Ei, cu maşinile lor şi vile scumpe, noi, cu căruţa, facem şi noi ce putem pentru o pită", ne lămureşte omul.

În curtea soţilor Apostu e linişte, însă totul e bine întreţinut, până şi gazonul pare a fi proaspăt tuns. În schimb, în curtea casei de vacanţă a lui Eugen Veres, şeful Brantner Cluj, una dintre firmele de salubrizare care au contract cu Primăria Cluj-Napoca, se aflau câţiva angajaţi ai companiei, îmbrăcaţi în uniforme inscripţionate, care trebăluiau. Directorul general al Brantner România, Călin Stoia, a fost arestat în dosarul de luare de mită al primarului Apostu. Stoia este acuzat de procurori că i-ar fi dat mită lui Sorin Apostu, prin cabinetul de avocatură al soţiei acestuia, Monica Apostu, suma de 45.000 de euro, în schimbul semnării unui contract de salubrizare cu municipalitatea. Însă Stoia este o figură mai puţin cunoscută, iar localnicii nu ar putea să spună dacă acesta obişnuia să vină la chermeze la Câmpeneşti. Vânzătorii de peşte spun că Apostu era discret, venea cu maşina şi se îndrepta direct spre casă de vacanţă. "Era aici mai ales duminica", a spus unul dintre ei.

Potrivit declaraţiei de avere din anul 2009, primarul Apostu şi soţia sa aveau 600 de metri pătraţi de teren concesionat la Câmpeneşti, pentru ca în declaraţia din 2010 suprafaţa să se extindă la 740 de metri pătraţi. Suprafaţa construită apare în acte cu 98 de metri pătraţi. Însă domeniul pare a fi mult mai mare, de cel puţin 1.500 de metri pătraţi, pe el aflându-se două construcţii, dintre care una mai mare, o piscină generoasă şi o grădină cu gazon şi loc de luat masa afară. Cele două construcţii nu sunt despărţite de vreun gard, iar proprietatea are un aspect unitar.

Primarul Apahidei, Ionel Fărcaş, spune că a avut nişte discuţii în contradictoriu cu Sorin Apostu în privinţa suprafeţelor concesionate. "Tot zicea că lui îi trebuie mai mult teren, că vrea să mute gardul. Nu ştiu ce au mai făcut doamnele de la concesionări, dar verific şi luni vă spun exact cât teren are acum. Din ce îmi amintesc, a doua parcelă este trecută pe unul Chişu", a declarat Ionel Fărcaş.

Averea primarului

În anul 2009, când a ajuns primar al Clujului, Sorin Apostu avea, conform declaraţiei de avere, un teren agricol în judeţul Mureş, în satul Vălureni, în suprafaţă de 6,03 ha, dobândit prin cumpărare, o garsonieră în Cluj-Napoca, de 35 de metri pătraţi, cumpărată în 2003, o casă de 185 de metri pătraţi în Cluj-Napoca, moştenită de Monica Apostu, o altă casă, de 100 de metri pătraţi, în Focşani (locul de baştină al primarului - n. red.), primită cu titlu de donaţie de către Sorin Apostu, şi terenul din Câmpeneşti, atunci în suprafaţă de 600 de metri pătraţi. Averea soţilor Apostu nu a fluctuat semnificativ în cei doi ani de mandat ai primarului, cu excepţia veniturilor soţiei sale, care, dacă în 2009 câştiga prin cabinetul de avocatură suma de 240.662 de lei, în 2010 ajunsese deja la aproape dublu - 403.613 lei.

Află luni dacă e liber

Recursul lui Sorin Apostu, arestat în 9 noiembrie sub acuzaţia de luare de mită, se judecă luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Comenteaza