Călin Stoia rămâne după gratii: Curtea de Apel i-a respins cauţiunea de un million

Călin Stoia rămâne după gratii: Curtea de Apel i-a respins cauţiunea de un million
Curtea de Apel Cluj a respins cererea de eliberare provizorie pe cauţiune a directorului Brantner-Vereş SA, arestat preventiv pentru dare de mită, în acelaşi dosar cu primarul suspendat al Clujului, Sorin Apostu.

Călin Stoia a reuşit să depună ieri cauţiunea-record, stabilită de instanţa clujeană la suma de un milion de lei (aproximativ 230.000 de euro), la termenul cerut de magistraţi, însă banii îi vor fi returnaţi întrucât solicitarea sa a fost respinsă. Decizia Curţii de Apel a venit la o jumătate de oră după pledoariile avocaţilor lui Stoia, Sergiu Bogdan şi Rareş Trif, şi luarea de cuvânt a procurorului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Anca Mărincean.

"Acestă procedură de eliberare pe cauţiune ar trebui să devină o practică în instanţele din România, întrucât, în primul rând, s-ar degreva statul de o cheltuială. Ce credeţi dumneavoastră că valorează mai mult? Un milion de lei sau cuvântul dat de un inculpat că nu va părăsi localitatea? Oricum, în cazul eliberării pe cauţiune sunt prevăzute nişte condiţii pe care trebuie să le îndeplinească persoana cercetată, cum ar fi să nu părăsească localitatea, să nu se întâlnească cu anumite persoane", a declarat avocatul Rareş Trif, pentru ZIUA de CLUJ, înainte de a intra în sala de judecată.

Duba poliţiei, cu care a fost adus Călin Stoia din arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, a intrat în curtea instanţei clujene cu puţin timp înainte de ora 15:00. La începerea şedinţei de judecată, avocaţii lui Stoia au prezentat extrasul şi ordinul de plată a sumei de 1 milion de lei, depusă în conturile Curţii de Apel. Preşedintele de şedinţă a declarat că cererea lui Călin Stoia este admisibilă, iar procurorul DNA şi apoi apărătorii directorului Brantner-Vereş şi-au început pledoariile. "Există date ce arată că inculpatul ar putea săvârşi alte infracţiuni sau să influenţeze martorii. Acestea rezultă din dosar, a schimbat hardul calculatorului său când a aflat că Sorin Apostu a fost reţinut. Mai mult, avem o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), deci hotărârea de arestare este încă în picioare", a spus procurorul Mărincean, care a susţinut neadmisibilitatea cererii de eliberare pe cauţiune a lui Stoia.

În replică, avocatul Sergiu Bogdan a adus în discuţie faptul că în cauză nu se discută temeiurile arestării, ci dacă buna desfăşurare a procesului penal ar fi afectată sau nu de această eliberare pe cauţiune şi a făcut referire la un recurs în interesul legii în care ÎCCJ a dat o soluţie favorabilă inculpatului în astfel de situaţii. "E vorba despre un drept constituţional. Dacă i-am da o interpretare în care să punem în discuţie temeiurile arestării, acest drept s-ar goli de conţinut", a explicat Sergiu Bogdan. Mai mult, acesta a susţinut că procurorii DNA nu au solicitat acel hard despre care se vorbeşte în dosar. "E absurd să vorbim de ascundere de probe, când ele nici măcar nu au fost solicitate", a conchis Sergiu Bogdan.

Pe de altă parte, avocatul Bogdan a spus că Stoia este acuzat că a dat mită suma de 45.000 de euro pentru o licitaţie care era câştigată deja, referindu-se la contractul de salubrizare a unui sector de pe raza municipiului Cluj-Napoca. "Cum a dat mită în 2010 pentru o licitaţie din 2009? În plus, atunci când se face vorbire de contractul de consultanţă disimulat, încheiat cu Monica Apostu, totul se bazează pe suspiciuni. La audieri, Monica Apostu a spus că pe calculatorul său, de la biroul de avocatură, sunt dovezi care confirmă faptul că a prestat activităţi de consultanţă juridică pentru firma lui Călin Stoia", a arătat avocatul. Acesta a adus în discuţie şi "eforturile deosebite" ale clientului său pentru a face rost de suma de 1 milion de lei într-un timp record, adică de vineri până marţi. "Este vorba de oameni care au adunat această sumă pentru Călin Stoia deoarece au încredere în el", a subliniat avocatul.

Totodată, Călin Stoia a fost acuzat că ar fi intervenit la primarul Sorin Apostu, cu care se afla în relaţii de prietenie, pentru obţinerea unor autorizaţii de construire pe numele lui Horaţiu Baldi. În replică, atunci când i s-a dat cuvântul, Stoia a susţinut că nu a discutat niciodată cu Baldi, care este fostul soţ al actualei sale partenere de viaţă: "Dacă va fi audiat, Horaţiu Baldi va putea confirma acest lucru."

Cu toate că Stoia a promis în faţa magistraţilor că îşi va da demisia din toate funcţiile de conducere ale companiei Brantner-Vereş până la soluţionarea pe fond a cauzei şi a invocat faptul că starea de sănătate îi este afectată de condiţiile din arest, cererea de eliberare i-a fost respinsă în cele din urmă. "M-am ales şi cu o bronşită foarte frumoasă, iar faptul că nu pot să fac mişcare îmi afectează sănătatea", a declarat Stoia, care se pare că a fost diagnosticat cu lombosciatică. La ieşirea din sala de judecată, Călin Stoia a spus, cu lacrimi în ochi, că familia sa a strâns cu greu suma de 1 milion de lei şi că şi-ar fi dorit foarte mult să îşi vadă unul dintre cei trei copii ai săi, care a fost supus de curând unei intervenţii chirurgicale în Austria.

Aspazia, liberă

Avocaţii lui Călin Stoia au pus în discuţie şi situaţia Aspaziei Droniuc, denunţătoarea în cazul lui Sorin Apostu şi Radu Bica, acuzată şi trimisă în judecată pentru dare de mită. "Ea este acuzată că dat mită sume mai mari decât clientul meu, dar, cu toate acestea, este liberă. Mai mult, a fost trimisă în judecată, însă nu i s-a pus nici o condiţie, nici măcar cea de a nu părăsi ţara", a spus Sergiu Bogdan în faţa magistraţilor.

 

Comenteaza