Eclipsă totală de Lună în 10 decembrie, vizibilă şi din România

Eclipsă totală de Lună în 10 decembrie, vizibilă şi din România
O eclipsă totală de Lună va avea loc în 10 decembrie şi va fi vizibilă în totalitate în Asia şi Australia, din România putând fi observată cea de-a doua jumătate, începând cu ora 16.30, cu condiţia ca orizontul estic să fie liber deoarece Luna va fi acoperită de umbra Terrei chiar în timp ce răsare.

Eclipsa se va produce între orele 13.33 şi 19.30, când Luna va intra în penumbra, umbra şi apoi din nou în penumbra Pământului. Însă eclipsa se va vedea în totalitate doar în Asia şi Australia. Din America de Nord, Europa şi Africa se va vedea pe jumătate - americanii vor vedea prima jumătate, în timp ce din România se va vedea cea de-a doua jumătate, potrivit Observatorului Astronomic din Capitală.

Astfel, pentru România, Luna va răsări sâmbătă de la ora 16.30, când va fi acoperită de umbra Terrei, până la 16.56. Apoi se va putea vedea cum Luna iese din umbră, începând cu ora 16.57, până la 18.18, când va intra în penumbră. Întrucât penumbra este transparentă, se poate considera, din punct de vedere vizual, că eclipsa a luat sfârşit. Din punct de vedere geometric însă, eclipsa se va termina la ora 19.30, când Luna va ieşi complet şi din penumbră.

Eclipsa durează cinci ore şi 56 de minute, iar totalitatea 51 de minute şi opt secunde. Luna se va afla parţial şi total în umbra Pământului timp de trei ore şi 32 de minute.

Pentru a observa eclipsa nu este necesar un instrument astronomic, fenomenul fiind vizibil cu ochiul liber, însă, cum Luna abia îşi începe ascensiunea la ora 16.30, este nevoie ca orizontul estic să fie liber pentru a putea fi observată. Totodată, eclipsa se poate vedea numai dacă este senin, nefiind vizibilă în condiţii de nori, ploaie sau ninsoare.

Observatorul Astronomic din Capitală va fi deschis sâmbătă începând cu ora 16.30. Chiar dacă va fi senin, din cauza orizontului blocat de clădirile din oraş, Luna nu va putea fi văzută până la ora 17.30.

Luna se va afla în constelaţia Taurului, nu departe de steaua Aldebaran şi Pleiade (Cloşca cu Pui). Înspre nord-vest se află planeta Jupiter (cel mai strălucitor astru de pe cer, sâmbătă, în afară de Lună) iar înspre nord-est steaua Capella.

Următoarea eclipsă totală de Lună ce va fi vizibilă din România se va produce pe 28 septembrie 2015, putând fi observată de la ora 5.46. Mai devreme va avea loc însă o eclipsă parţială (Luna este acoperită parţial de umbra Pământului), pe 25 aprilie 2013, de la ora 23.08. Eclipse prin penumbră (Luna se va afla în penumbra Pământului, care este însă transparentă) vor avea loc pe 28 noiembrie 2012 şi pe 19 octombrie 2013.

O eclipsă totală de Lună se produce de două ori pe an, atunci când Luna trece în conul de penumbră şi apoi în conul de umbră al Terrei. Soarele, Terra şi Luna sunt perfect aliniate, ceea ce corespunde fazei de Lună plină.

Prima eclipsă totală de Lună din 2011 s-a produs în noaptea de 15 spre 16 iunie, aceasta având cea mai lungă durată dintre toate eclipsele din ultimii 11 ani.

 

Etichete
Comenteaza