Prioritatea Guvernului în cazul realocării fondurilor UE: Realizarea laserului de la Măgurele

Prioritatea Guvernului în cazul realocării fondurilor UE: Realizarea laserului de la Măgurele
Prioritatea Guvernului în cazul solicitării de realocare a fondurilor europene este realizarea la Măgurele a unui laser de peste 200 milioane euro, la care se adaugă proiectele de reabilitare a termică a locuinţelor şi a drumurilor de pe coridorul IV transport, a afirmat, astăzi, premierul Emil Boc.

Prezent la reuniunea Consiliului Naţional pentru Competitivitate, premierul le-a spus tinerilor invitaţi să participe la şedinţă că Guvernul a adresat deja Comisiei Europene aceste solicitări de realocare a unor fonduri comunitare.

"În Guvern am luat decizia de a susţine din fonduri europene realizarea unui laser super performant, unic în Europa, o investiţie în tehnologie avansată la Măgurele şi care va fi de peste 200 milioane euro. Reprezintă un proiect prioritar al României, care ne va identifica în Uniunea Europeană, în lume, pe ceea ce înseamnă cercetare avansată şi tehnologie pe măsură", a spus Boc.

El a adăugat că o altă prioritate decisă de Executiv a fost realocarea de fonduri pentru susţinerea reabilitării termice a blocurilor de locuinţe, iar a treia prioritate a fost legată de susţinerea finalizării infrastructurii de pe coridorul IV de transport.

La finelul şedinţei de săptămâna trecută a Guvernului, premierul Boc a anunţat că Executivul a decis să solicite Uniunii Europene realocarea unor fonduri europene, dar singurele proiecte anunţate atunci ca urmând să fie suplimentate financiar au fost reabilitarea termică a blocurilor şi finalizarea unor lucrări la coridorul IV de transport şi centuri ocolitoare ale oraşelor.

La sfârşitul anului trecut, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat, la Guvern, că România va dezvolta la Măgurele (judeţul Ilfov) un laser de înaltă putere care ar putea fi folosit în diferite domenii, precum cercetarea medicală şi neutralizarea deşeurilor atomo-nucleare, proiect finanţat cu 280 milioane euro din fonduri UE pe o durată de cinci ani.

Potrivit ministrului, "termenul de obţinere a razei laser" este de cinci ani, iar după această perioadă vor fi căutate domeniile în care să poată fi folosită instalaţia.

 

Etichete
Comenteaza