Nutriţionistul Hâncu: "Nu găsiţi la mine nicio interdicţie pentru "porcării"" VIDEO

Nutriţionistul Hâncu:
Reputatul nutriţionist Nicolae Hâncu le recomandă clujenilor să mănânce după bunul plac, chiar şi în perioada sărbătorilor. De fapt, cum precizează chiar el, nu recomandă, dar acceptă.

 "Nu veţi găsi de la mine nicio interdicţie pentru faimoasele "porcării", dar dintre ele să le alegem pe cele care au mai puţină grăsime"", spune el. Important e să dormim suficient şi să nu fumăm. Vezi ce alte recomandări le face el clujenilor, în interviul pentru ziuadecj.ro.

Spuneţi-ne dacă românii, cu resursele lor financiare, având în vedere că suntem a doua cea mai săracă ţară din Europa, se hrănesc corespunzător şi, mai întâi, dacă au dispoziţia de a o face.

Factorul economic e unul care influenţează obezitatea. În mod surprinzător, cei care nu au bani suficienţi cumpără alimente ieftine, iar acestea sunt cele care îngraşă. Factorul doi: un om sărac, care nu are bani pentru alimente sănătoase, nu prea e interesat să aibă o alimentaţie care să-i asigure un echilibru ponderal, care la rândul său e factor de sănătate.

Aţi remarcat în studiile dvs. că incidenţa obezităţii în rândul românilor e de una la patru persoane.

Frecvenţa obezităţii, pe un studiu pe care l-am făcut acum 11 ani şi acum este în faza a doua în desfăşurare în opt judeţe din România, arată că populaţia adultă este de 24,9% obeză. Cu alte cuvinte, unul din patru ar fi cu obezitate. La aceştia se adaugă cei cu suprapondere, ceea ce face ca în momentul de faţă, în România, populaţia adultă, în procent de 60-65%, să aibă probleme de control ponderal.


Cum se traduc aceste probleme în comportamentul şi aspectul fizic al persoanelor care au aceste boli?

Se mănâncă multe lucruri care nu ar trebui să se mănânce, se bea destul de mult şi sedentarismul e la el acasă. Dar culmea, se beau şi băuturi necalorice dar bogate în calorii, celebrele băuturi carbogazoase, colorate, care aparţin multinaţionalelor. Caloriile lichide, alcolice sau nonalcoolice, contribuie foarte mult la ceea ce se numeşte epidemia de obezitate în lume, nu doar în România. Predomină oamenii supraponderali, chiar graşi, iar la copii se întâlneşte destul de frecvent, faţă de acum 30-40 de ani, când populaţia era normoponderală, să zicem. E o mare ameninţare pentru sănătatea lumii. Obezitatea e factor de risc pentru bolile de inimă, pentru apariţia diabetului şi cancerului, a bolilor osteoarticulare, hepatice sau digestive. Aproape că nu există sector al patologiei umane care să nu fie afectat de această suprapondere sau obezitate.

Care ar fi cele mai la îndemână trei soluţii în afara alimentaţiei sănătoase?

Stilul de viaţă sănătos înseamnă alimentaţie sănătoasă, un regim de activitate fizică corespunzător, starea de nefumător, un somn de 7-8 ore pe noapte din care o oră să fie înainte de miezul nopţii, pentru simplul motiv că la cei care nu dorm îndestulător sau încep să doarmă după miezul nopţii, organismul dezvoltă mecanisme care favorizează apariţia obezităţii, arterosclerozei şi diabetului zaharat. Şi consumul exagerat de alcool e o problemă, România trebuie să fie foarte atentă la acest capitol. Acesta are ca efect imediat o stare de bine, dar şi efecte pe termen mediu şi lung - de la un pahar de vin omul devine un alt om şi consumă şi alte pahare de vin, faţă de un consum acceptat de nutriţionişti - unul, două pahare de vin pe zi, sau o sticlă de bere ori o doză de tărie de 30 ml, iar la femei doar jumătate. De aici până la abuz e doar un pas, care nu poate fi controlat. Noi nu recomandăm, dar acceptăm acest consum rezonabil de alcool, mai ales în această perioadă, în următoarele două-trei săptămâni pe care le-am botezat antinutriţionale, pentru că sărbătorile sunt o mare provocare pe planurile nutriţional şi alcoolic. Bucuria Crăciunului cuprinde şi aspectul alimentar. Nu există fiestă în care să nu fie puse pe masă toate produsele. Nu veţi găsi de la mine nicio interdicţie pentru faimoasele "porcării", dar să le alegem pe cele care au mai puţină grăsime. Abuzul de grăsime, în perioada de Crăciun, înseamnă un stomac încetinit, o digestie încetinită şi o stare de rău, de indispoziţie a doua zi. La acestea se adaugă consumul de alcool.

În această perioadă se poate vorbi despre o exagerare în consumul de alimente?

Dintotdeauna perioada sărbătorilor a fost marcată de un consum exagerat, dar acesta poate fi temperat. Noi spunem tot timpul că omul trebuie să ştie că plăcerea poate fi obţinută şi prin chibzuinţă, nu doar prin abuz alimentar. Omul se refugiază de multe ori în mâncare. Omul are trei mari plăceri, descrise de americani: sexul, mâncatul şi plăcerea de a-l conduce pe altul. Pe primul şi pe ultimul fiecare-l apreciază cum vrea. Când nu mai are această plăcere de a mânca, omul trebuie să se caute, înseamnă că e bolnav. Când facem recomandări sau prescripţii nutriţionale, noi trebuie să ţinem cont de acest lucru.

Pâinea conţine amelioratori, iar la produsele bio, aţi subliniat şi dvs., nu există certitudinea că certificatele sunt bune. Unde găsim atunci alimente sănătoase?

E adevărat, pâinea bio este aşa, puii sunt injectaţi, fructele sunt stropite, atunci ce mai mâncăm şi ce mai facem? Dacă se se îndoieşte cineva de toate, să găsească el soluţii. Eu, ca nutriţionist, spun că ce se găseşte în comerţ e comestibil, e recomandat, nu este toxic. Noi nu ne intoxicăm cu nimic în această perioadă.

Multe persoane se îndreaptă spre cultivarea de legume şi fructe în mediul rural, ca un "downgrade". Este o soluţie pentru alimentaţia sănătoasă?

Dacă au timp şi resurse, şi cultivă într-un regim care să-i ajute pe ei şi pe familie, e de dorit. Dacă vor să şi comercializeze, este şi mai bine.

Vezi integral interviul video acordat de Nicolae Hâncu pentru ziuadecj.ro

Hâncu a arătat recent, pentru ziuadecj.ro, că în România 25% din populaţie e obeză, iar ponderea persoanelor care sunt supraponderale depăşeşte 60% în România. "Urmăm şi noi tendinţa din Europa", adaugă Hâncu.

Care e explicaţia creşterii populaţiei obeze având în vedere că salariile sunt mici? "Mâncarea ieftină îngraşă mai mult", explică Hâncu, pentru ziuadecj.ro. "Nu e acelaşi lucru când cumperi carne de porc - care e cea mai ieftină - sau un piept de pui, ca să dau un exemplu" a adăugat specialistul clujean.

 

Comenteaza