Poliţist cu relaţii sus-puse, iertat de închisoare

Poliţist cu relaţii sus-puse, iertat de închisoare
Fostul comisar din Poliţia Rutieră Cluj, Gheorghe Tomescu, a primit pedeapsă cu suspendare după ce a lovit mortal cu maşina un om.

Dacă iniţial, la Judecătoria Beclean Gheorghe Tomescu a primit nouă luni de închisoare cu executare, magistraţii Curţii de Apel au decis irevocabil să-l condamne la un an şi opt luni de închisoare, dar cu suspendare. Fostul poliţist, care după accident şi-a dat demisia, a fost judecat pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului. Tomescu l-a chemat ca martor la proces, pentru a-i descrie caracterul, pe fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Maramureş, Vasile Mureşan, care a fost apoi şef de serviciu în celebra Direcţie de Informaţii, poreclită "Doi ş-un sfert". Inculpatul este rudă prin alianţă cu fratele deputatului de Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean.

Instanţa Curţii de Apel Cluj l-a condamnat ieri pe fostul poliţist Gheorghe Tomescu la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de trei ani. Tomescu a fost trimis în judecată pentru că în seara de 23 octombrie 2010 a ucis cu maşina un bărbat de 39 de ani pe raza localităţii Bata şi a fugit de la locul accidentului, fiind găsit acasă băut de către poliţiştii care anchetau accidentul. Fostul poliţist a stat în arest preventiv o lună, după care a fost judecat în libertate. Judecătoria Beclean l-a condamnat pe fostul poliţist la nouă luni de închisoare cu executare, însă sentinţa a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel atât de inculpat, care a cerut achitarea, cât şi de procurori, care au cerut o pedeapsă mai mare în regim de detenţie.

În timp ce reprezentantul Parchetului a susţinut că victima a traversat regulamentar strada, avocatul poliţistului, Octavian Popescu, a spus în instanţă că victima nu a traversat strada pe trecerea de pietoni. "Nu avem elemente care să convingă că victima a traversat strada regulamentar. Pe trecerea de pietoni nu era nici o urmă", a spus avocatul. Acesta a solicitat efectuarea unei expertize tehnice, care a fost apreciată ca inutilă de către instanţă. Avocatul a precizat că Tomescu a fugit de la locul accidentului de frică să nu fie linşat de prietenii victimei, toţi de etnie romă. "Inculpatul era îmbrăcat în uniformă, o persoană de etnie romă fusese accidentată, iar un grup de romi se apropia de maşină. Unul dintre martori a proferat ameninţări, strigând «Opreşte-te, mă p***, că te omor!»", a povestit avocatul. Acesta a cerut achitarea inculpatului sau, în subsidiar, o pedeapsă cu suspendare, motivând şi prin faptul că inculpatul are un copil cu handicap în întreţinere, iar soţia nu lucrează, având grijă de copil. Având ultimul cuvânt, Tomescu a spus că regretă cele întâmplate. "Aş vrea să dau timpul înapoi, dar nu pot. Îmi pare rău", a spus fostul poliţist în faţa judecătorilor.

Reprezentantul Parchetului a solicitat o pedeapsă cu privare de libertate mai mare decât cea dată de Judecătoria Beclean. Procurorul a precizat că Tomescu ar fi trebuit să anunţe poliţia imediat după accident. "Inculpatul a mers acasă, s-a schimbat de haine şi a făcut chestii casnice, fiind găsit de poliţişti. Dacă nu părăsea locul accidentului nu ar fi fost trimis în judecată pentru această faptă. S-a făcut dovada că a denaturat faptul că avea telefonul mobil asupra sa, astfel că putea anunţa accidentul. De aceea s-a reţinut că fapta a fost cu intenţie", a spus procurorul.

Tomescu şi-a chemat un prieten din poliţie ca martor la proces. Fostul şef al Serviciului Flagrant din Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), fosta "Doi ş-un sfert", Vasile Mureşan, s-a prezentat la Curtea de Apel Cluj, unde a spus despre inculpat că "este un om de treabă". Avocatul lui Tomescu a explicat că Mureşan a fost propus ca martor circumstanţial pentru a demonstra conduita bună pe care a avut-o inculpatul în societate înainte de producerea incidentului pentru care este pus sub acuzare. Despre conduita lui Vasile Mureşan presa din Maramureş, dar şi cea centrală au publicat însă ample articole în care îl acuză că ar proteja mafia din Borşa sau că ar fi pus pe altcineva să declare că a fost implicat într-un accident rutier în locul lui. Tomescu are relaţii şi în zona politică, fiica lui fiind botezată de către fratele deputatului PDL de Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean. De altfel, înainte de producerea accidentului, Tomescu a fost în Bistriţa pentru a-şi forma o echipă de conducere, fiind propus să prea şefia Inspectoratului de Poliţie din judeţul vecin Clujului. Din completul de judecată de la Curtea de Apel a făcut parte şi judecătorul bistriţean Virgil Andreieş, fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. În declaraţia de avere din 2009 fostul poliţist a trecut un venit anual de 420.000 de lei, un autoturism Audi, cumpărat în 2007, un tractor fabricat în 1990 şi o casă în Gherla, cu o suprafaţă de 80 de metri pătraţi, cumpărată în 1994.

 

Comenteaza