Burse de 18.000 de euro pentru studierea berii

Burse de 18.000 de euro pentru studierea berii
Studenţii clujeni se pot înscrie în cursa pentru cele două burse de 36.000 de euro pentru proiecte de cercetare pe tema efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman.

Programul este derulat de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, înfiinţat de curând în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" din Bucureşti, şi are ca model studiile în domeniu ale Centrului de Informare "Cerveza y Salud" din Spania.

"Ei au făcut studii despre efectele berii încă din 1999, cu rezultate foarte interesante. La noi, în România, e prima oară când se fac asemenea cercetări", a declarat Corina-Aurelia Zugravu, lector la universitatea bucureşteană, preşedinte al centrului. "Am ales berea pentru că este o băutură larg consumată în toate păturile sociale, nu e un aliment exotic, ci unul perfect natural, care e consumat de foarte multă vreme de către om şi care a dovedit că are efecte pozitive asupra sănătăţii. Ne referim strict la consumul moderat de bere, care este foarte bine cuantificat nu doar la noi, ci şi pe plan mondial. Cantitatea zilnică indicată este de de 330 ml la femei şi dublu la bărbaţi, de 4-5% concentraţie alcoolică", a precizat specialista.

Suma de 36.000 de euro provine de la Asociaţia Berarii României şi va fi distribuită în mod egal pentru două proiecte de cercetare pe tema efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman. "Se pot înscrie până la sfârşitul lunii mai studenţi nu doar din mediul medical, ci şi viitori farmacişti, sociologi, psihologi, din toate specialităţile legate de sănătatea omului, de bunăstarea lui. Condiţiile de înscriere sunt afişate pe site-ul beresanatatenutritie.ro. Câte 3.000 de euro vor fi viraţi instituţiilor care girează pentru candidaţii aleşi. "Am făcut lobby la toate universităţile din ţară şi sper să avem aplicanţi şi de la Cluj, pentru că e un centru important. Rezultatele studiilor care vor dura un an urmează să fie tipărite în publicaţii de specialitate.

La prezentarea proiectului în faţa câtorva studenţi de la Cluj a luat parte şi nutriţionistul clujean Nicolae Hâncu. "Berea e o băutură ancestrală, se consumă de 7.000 de ani, produce multă bucurie şi multă plăcere dacă e consumată moderat", a afirmat specialistul. Conform unor studii distribuite la conferinţă, berea ar avea numeroase calităţi, de la faptul că nu îngraşă, este o sursă de antioxidanţi, siliciu, fibre până la faptul că reduce riscul formării pietrelor la rinichi, al declinului cognitiv, al apariţiei bolii Parkinson sau chiar că ar proteja împotriva bacteriei care cauzează apariţia ulcerului.

 

 

Comenteaza