Un pensionar acuză primăria că i-a sistat banii de îngrijire a soţiei bolnave

Un pensionar acuză primăria că i-a sistat banii de îngrijire a soţiei bolnave
Harmath Cristofor este unul din sutele de clujeni concediaţi în toamna anului trecut de municipalitatea clujeană din funcţia de îngrijitor la domiciliu. Nu a fost primit în audienţă nici de primarul Sorin Apostu, nici de Radu Moisin.

A dat în judecată primăria, a câştigat şi se plânge că de atunci nu mai primeşte bani. Oficialii municipalităţii spun că nu şi-a îndeplinit bine îndatoririle de îngrijitor.

Harmath Cristofor locuieşte în Mănăştur şi trăieşte împreună cu Ana, soţia sa bolnavă, din pensia lui, care abia trece de 800 de lei. De 10 ani, femeia suferă de coxatroză bilaterală, atroză şi alte afecţiuni osoase din cauza cărora este imobilizată la pat. "Am fost pe la spitale şi la mulţi doctori, a făcut tratamentele recomandate şi acum nu putem decât să îi alinăm durerile groaznice cu calmante şi pastile de calciu", se plânge clujeanul. În urmă cu aproximativ doi ani a primit aprobare pentru statutul de îngrijitor la domiciliu, pentru care primea de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca suma lunară de 270 de lei. "După un an, nu ne-au mai dat bani. Au spus că nu mai au fonduri şi aşa au mai păţit câteva sute de clujeni aflaţi în aceeaşi situaţie. Eu i-am dat în judecată, am fost singurul", a declarat bătrânul.

"Am cerut audienţe lui Apostu şi apoi lui Moisin, dar am fost refuzat de fiecare dată. Nu au vrut să vorbească cu mine. Nu am angajat avocat, am luptat singur şi de fiecare dată am câştigat. Primarul făcea apoi recurs şi iar câştigam", a adăugat omul. În 26 septembrie 2011, Curtea de Apel Cluj i-a dat lui Harmath câştig de cauză prin decizie irevocabilă. "Am primit apoi banii pe care primăria mi-i datora, în două traşe, însă apoi nu am mai primit nimic", s-a plâns Harmath. La vârsta de 74 de ani, aceeaşi ca a soţiei, suferă şi el de boli cardiace, având şi o mai veche o operaţie la şold. Pensionarul este originar din comuna Frata, iar soţia, din Aiton. El a lucrat 36 de ani ca muncitor la Trustul de Construcţii Cluj, iar ea a fost casnică. Au crescut împreună două fete, care au şi ele familii cu greutăţi. "Cu banii pe care îi primeam de la primărie cumpăram medicamente pentru soţie. Acum mai renunţ eu la ale mele ca să i le pot asigura în continuare", a mărturisit clujeanul.

Reprezentanţii Primăriei Municipiului Cluj-Napoca susţin însă că situaţia ar fi alta. "Se făceau verificări periodice la îngrijitorii pe care îi aveam în evidenţă şi s-a constatat că domnul Harmath nu mai corespundea cerinţelor. Din cauza asta nu i s-au mai dat bani", a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Câştigarea de către clujean a procesului intentat primăriei s-ar datora, astfel, unor vicii de procedură. "Imediat ce a câştigat, s-a schimbat legea, aşa că nu a mai primit suma pentru îngrijirea soţiei. Aceste indemnizaţii se dau prin asociaţii specializate care au avizul primăriei. S-a constatat că rudele care aveau grijă de bolnavi nu îşi îndeplineau corespunzător sarcinile, aşa că aceste asociaţii fie îi instruiesc pe membrii familiei care vor să se ocupe de bolnavi, fie trimit acolo personal calificat. Domnul Harmath ar trebui să se îndrepte spre o asemenea asociaţie", a explicat Buzatu.

 

 

Comenteaza