10 ani în 10 zile. 2009: Alegeri prezidenţiale

10 ani în 10 zile. 2009: Alegeri prezidenţiale
Octombrie marchează luna apariţiei ziarului ZIUA de CLUJ care pe data de 22 împlineşte 10 ani. Vă prezentăm până la data aniversară câte un articol, în fiecare zi de apariţie a cotidianului, dedicat fiecărui an de existenţă a ziarului. Am ajuns la anul 2009 în care românii au mers din nou să-şi voteze conducătorul.

Un articol scos din arhiva anului 2009, publicat la data de 23 noiembrie face public modul complet "nesănătos" în care s-a desfăşurat primul tur de alegeri la Cluj, cu o zi înainte. În anul 2009 au intrat în turul doi de alegeri candidatul PSD Mircea Geoană şi preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu, ultimul câștigând un nou mandat cu 50,33% din voturi.

"Votul la clujeni"

Preşedinţi neinstruiţi, militari păcăliţi şi alegători căutători de "mai bine" au fost coordonatele alegerilor clujene. Cel puţin pentru unii dintre preşedinţii secţiilor de votare, instructajele organizate de Prefectură par să fi fost inutile. Alţii, aflaţi la primul astfel de exerciţiu, erau speriaţi de volumul de muncă. Armata susţine că a fost păcălită pentru a accepta o secţie de votare în Spitalul Militar.

În acest timp, clujenii speră că şi-au dat votul pentru "mai bine". În secţia de votare nr. 53, de la Palatul Copiilor, presa pătrunde mai greu decât într-o cazemată. Primul care se bagă în seamă este portarul, care se trezeşte să verifice acreditările, deşi nu e treaba lui. E necesar un apel telefonic la directorul Palatului Copiilor pentru a-l readuce pe bietul om cu picioarele pe pământ şi în limitele competenţelor sale.

Dar aceasta este doar prima piedică. Apare preşedintele secţiei de votare, care, speriat de numărul ziariştilor adunaţi pentru a înregistra votul unui politician, decretează: "Nu vă dau voie decât maxim şase în secţie!", după care mai inventează o regulă: "nu intraţi cu microfoane, le lăsaţi afară!". În cele din urmă, se dovedeşte ceva mai raţional decât portarul şi cedează în faţa argumentelor legale ale jurnaliştilor, fără a mai fi necesare intervenţii ierarhic superioare.

Nu la fel de uşor merge, însă, cu preşedintele secţiei speciale nr. 171, de la Spitalul Militar, care are nevoie de explicaţia telefonică a preşedintelui Biroului Electoral Judeţean (BEJ) pentru a pricepe că jurnaliştii acreditaţi pot să facă şi poze dacă tot au dreptul să intre în secţia de votare. "Păi, dacă aveţi voie, de ce nu scrie pe acreditări <<pot să vizualizeze (sic!)>> şi câte poze sau filme au voie să facă?", ne întreba, nedumerit, preşedintele. Ba, vrea să ne ia şi acreditările! [...]

Deşi la gară au fost amenajate două secţii speciale, alegătorii sunt nevoiţi să aştepte ore în şir pentru a-şi putea exercita dreptul constituţional. Principalul motiv este procedura de vot îngreunată de obligaţia fiecărui alegător ca, odată ajuns în faţa biroului secţiei de votare, să completeze o declaraţie pe proprie răspundere că nu a mai votat în altă parte".

Comenteaza