100 de şomeri ai Mechel aşteptaţi la Bosch

100 de şomeri ai Mechel aşteptaţi la Bosch
O parte dintre şomerii de la Mechel din Câmpia Turzii vor participa maine la bursa locurilor de muncă derulată pentru compania Bosch. Combinatul siderurgic a intrat în insolvenţă, iar demararea producţiei a fost amânată pentru luna mai. În oraş vor fi create 30 de locuri de muncă.

Cei 100 de foşti salariaţi ai Mechel au fost selectaţi de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, din cei 743 incluşi în proiectul Combinatului Social de la Câmpia Turzii. Şomerii de la Mechel, care participă astăzi la târgul de job-uri derulat pentru Bosch, primesc, fiecare, câte 100 de euro. Banii vor fi decontaţi, ulterior, de AJOFM Cluj, în baza proiectului derulat la Câmpia Turzii.

"O parte din cei 743 de oameni cuprinşi în programul Combinatului Social - 100 de şomeri, calaţi pe posturile scoase la concurs, participă la bursa locurilor de muncă pentru Bosch. Fiecare din ei primesc 100 de euro - alocaţie de interimat", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.

Cei 100 de euro pot fi folosiţi pentru achiziţionarea de îmbrăcăminte necesară interviului de job. "Li se eliberează un voucher, iar pe baza cererii şi a bonului sau facturii le decontăm contravaloarea produselor", a arătat Don.

Combinatul Mechel Câmpia Turzii a intrat în insolvenţă, iar cei 370 de angajaţi sunt speriaţi că societatea va fi lichidată. "Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla. În cazul lichidării societăţii, vom cere salariile compensatorii incluse în contractul colectiv de muncă", a precizat liderul de sindicat al Mechel, Ioan Pascu.

Deşi foştii şi actualii salariaţi şi-au primit lefurile restante, sindicaliştii arată că acţionarii Mechel au datorii de încă 29.000 de lei şi 4.000 de euro. "Mai avem de recuperat 29.000 de lei, bani care ar fi trebuit acordaţi în caz de deces. E vorba de 20 de oameni afectaţi, iar noi ca sindicat, mai avem de primit 4.000 de euro, însă procesele se suspendă, în acest moment, pentru că Mechel a intrat în insolvenţă. Vom vedea ce se va întâmpla la masa credală", a declarat Pascu.

Producţia în combinatul siderurgic a fost amânată pentru a două oară. În cadrul discuţiilor cu sindicaliştii, acţionarii companiei au anunţat începerea producţiei la Câmpia Turzii pentru 15 aprilie, când, în combinat urmau să ajungă 2.500 de tone de sârmă şi zinc, din Bulgaria. Sursele ZIUA de CLUJ arată că producţia în combinat ar putea fi reluată de abia în luna mai, după Sărbătorile Pascale.

Pe de altă parte, autorităţile centrale au anunţat, pentru săptămâna următoare, deschiderea unei companii din industria constructoare de maşini în Câmpia Turzii. Întreprinderea va angaja, într-o primă fază, 30 de persoane. "E vorba despre o investiţie italiană. Firma specializată pe ansambluri şi subansambluri auto îşi va inaugura sediul săptămâna viitoare şi va oferi, pentru început, 30 locuri de muncă", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, consilierul ministrului pentru Dialog Social, Mircia Giurgiu.

 

Comenteaza