10.000 de angajaţi ai MAI riscă să rămână fără salarii din aprilie

10.000 de angajaţi ai MAI riscă să rămână fără salarii din aprilie
Poliţiştii clujeni sunt luaţi prin surprindere de posibilitatea ca în trimestrul II să rămână fără salarii. Este vorba de circa 10.000 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) pentru care nu există certitudinea existenţei bugetului de salarii. Ministerul Finanţelor a respins un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care Traian Igaş solicita o suplimentare de buget pentru acoperirea plăţilor salariale.

MAI a anunţat încă din luna ianuarie că intenţionează să restructureze instituţia şi a avansat o cifră de 10.000 de lucrători care ar urma să fie disponibilizaţi în baza unor criterii de eficacitate şi bună conduită. Potrivit agenţiei Newsin, conducerea MAI a înaintat luna aceasta un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care a solicitat modificarea Legii bugetului şi suplimentarea de fonduri pentru salarii, însă Ministerul Finanţelor a respins propunerea şi, în lipsa unei soluţii financiare, începând cu luna aprilie şi până la definitivarea restructurării, bugetul salarial ar putea fi reîmpărţit, astfel încât angajaţii ministerului să-şi primească parţial retribuţiile salariale.

"Este adevărat că sunt probleme cu banii, dar până acum nu au fost probleme cu salariile. Din aprilie se reduc şi cheltuielile cu electricitate, gaz care au costat enorm pe timp de iarnă. Părerea mea este însă că fondurile de salarii vor fi ultimele afectate", a declarat chestorul Ioan Păcurar, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj. Pe de altă parte, Păcurar spune că a început "sortarea" poliţiştilor, dar că aşteaptă adoptarea Legii de reorganizare pentru a întocmi listele cu disponibilizaţi. "Bănuiesc că se ştia dinainte că se va ajunge în situaţia asta. Oricum, din luna mai sunt posturi care nu mai sunt bugetate. Dacă ar fi fost incluse în proiectul de buget, nu se punea acum problema că nu mai sunt bani. Noi nu suntem de acord nici cu criteriile lor care sunt nişte pretexte, n-au nicio logică, nicio noimă. Sper să nu se ajungă la neplata salariilor pentru că, potrivit Codului muncii, asta înseamnă conflict de muncă", a comentat şi Dorel Frenţ, şeful Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

La nivel naţional circa 1.500 de poliţişti vor dispărea din schema organizaţională şi alţi 2.200 de poliţişti de frontieră. O altă consecinţă a lipsei banilor pentru salarii la MAI va fi sacrificarea pentru a doua oară a promoţiei de anul acesta de absolvenţi ai scolilor militare care nu vor putea fi angajaţi imediat. Menţionăm că MAI a recurs la aceeaşi măsură în 2009.

 

Comenteaza