1.500 de persoane, printre care și clujeni, la un nou protest faţă de construirea unei fabrici de formaldehidă la Sebeş
Acesta este al treilea miting de protest organizat la Sebeş faţă de construirea în oraş a unei fabrici de formaldehidă, acţiuni similare având loc şi în duminicile precedente.
Protestatarii s-au mobilizat în special pe reţelele de socializare şi s-au adunat, în jurul orei 14.00, în faţa Primăriei Sebeş, unii dintre ei aducând steaguri tricolore, alţii bannere sau pancarte cu mesaje precum "Opriţi poluarea! Formaldehida = cancer", "Implică-te! Nu fi fraier, c-o să rămâi fără aer!", "Kronospane, nu uita, Sebeşul nu te vrea!" şi "Sebeşeni, treziţi-vă!".
La începutul protestului, oamenii s-au prins într-o horă a unirii, scandând din când în când "Unitate".
Majoritatea participanţilor la acţiune sunt localnici, dar au venit şi oameni din alte localităţi din Alba, precum şi din Cluj şi Mureş. Printre protestatari se află şi o delegaţie de moţi, aceştia venind pentru a-şi exprima solidaritatea cu locuitorii din Sebeş, dar şi nemulţumirea faţă de intenţiile autorităţilor române de a relua dialogul pe tema proiectului minier de la Roşia Montană.
"Dumneavoastră trebuie fiţi uniţi. Noi am fost uniţi la început, 98 la sută, dar ne-au divizat. Au început să se certe tată cu fiu şi frate cu frate", a spus un bărbat care susţinea că este din Roşia Montană.
El a adăugat că acum "moţii s-au ridicat" împotriva proiectului de la Roşia Montană şi "Doamne fereşte de cine le stă în cale".
La mitingul de protest participă şi câţiva locuitori din Reghin, unde o companie turcească vrea să construiască o fabrică de formaldehidă similară celei de la Sebeş. Ei afişează un banner cu mesajul "Reghin - Sebeş/ Nu formaldehidă".
Protestele de la Sebeş sunt organizate de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, înfiinţat de mai mulţi localnici susţinuţi de organizaţii ecologice, iar obiectivul principal al acestuia este de a milita împotriva construirii unei noi fabricii de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone/an.
La rândul său, compania Kronospan a transmis, duminică, un comunicat de presă în care îşi exprimă disponibilitatea la dialog şi invită încă o dată reprezentanţii societăţii civile, ai autorităţilor locale şi ai ONG-urilor la sediul societăţii pentru a discuta în mod transparent orice problema ridicată.
Vineri, compania a organizat o întâlnire de "conciliere directă" cu cei care protestează faţă de construirea fabricii de formaldehidă, însă la aceasta nu s-a prezentat nimeni, protestatarii anunţând că refuză deoarece Kronospan i-ar fi ameninţat că le va cere daune pentru prejudiciul de imagine.
"Ne exprimam încă o dată îngrijorarea faţă de acţiunile şi declaraţiile unor reprezentanţi ai societăţii civile din Sebeş, dar mai ales ale unor organizaţii non-guvernamentale străine şi a unor persoane care nu trăiesc şi nu au trăit niciodată în Sebeş al căror scop declarat este protecţia mediului, dar ale căror acţiuni fac dovada unei lipse de informare adecvată, ignoranţă şi chiar rea-credinţă. Tocmai de aceea în repetate rânduri am invitat la dialog, dar din păcate acest dialog nu se doreşte", se mai arată în comunicatul Kronospan.
Compania Kronospan intenţionează să pună în funcţiune în primăvara acestui an, la Sebeş, o nouă fabrică de producere a formaldehidei, în urma unei investiţii de 18 milioane de euro, instalaţia second-hand fiind cumpărată din Franţa.
Investiţia companiei austriece Kronospan se află în procedura de revizuire a autorizaţiei de mediu şi se confruntă cu proteste din partea unor organizaţii de mediu şi a unei părţi a localnicilor.
Recent, Ministerul Mediului anunţa că analizează două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru Kronospan Sebeş, în cazul construcţiei unei noi fabrici de formaldehidă în oraş. În perioada analizării contestaţiei şi a documentaţiei de la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, autoritatea de mediu nu poate finaliza procedura de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru Kronospan Sebeş, preciza sursa citată.
Compania Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, unde a investit peste 500 de milioane de euro şi deţine două unităţi de producţie, la Sebeş şi Braşov, şi un centru logistic la Constanţa.
Kronospan a început investiţiile în România în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeş. Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi o fabrică de formaldehidă, care produce 30.000 de tone pe an.
În urmă cu cinci ani, compania Kronospan a mai avut o tentativă de construire a unei fabrici noi de formaldehidă, însă atunci, în urma unor proteste ale localnicilor şi a unor controale ale autorităţilor, s-a stabilit că firma nu a respectat procedurile legale şi nu avea toate autorizaţiile necesare construcţiei, fiind nevoită să demoleze instalaţia.
Ulterior, între Kronospan şi Primăria Sebeş a urmat un proces, după ce compania a contestat decizia de demolare, iar în 2010 Judecătoria Sebeş a dispus demolarea acestei instalaţii pe motiv că este construită ilegal şi aducerea terenului la starea iniţială.
De asemenea, în 2008, Kronospan a fost amendată de autorităţile de mediu din Alba cu 80.000 de lei pentru că nu a anunţat o deversare accidentală de formaldehidă.