158 de cazuri noi de bolnavi de cancer uterin, anul trecut în Cluj

158 de cazuri noi de bolnavi de cancer uterin, anul trecut în Cluj
România se află pe primul loc din Europa în ce priveşte rata mortalităţii prin cancer de col uterin: la fiecare 100.000 de locuitori, 13 femei sufereau de această boală, în 2008, conform unei evidenţe a Direcţiei de Sănătate Publică din Cluj. În judeţ, doar anul trecut au fost diagnosticate 158 de cazuri noi de îmbolnăvire prin cancer de col uterin.


Instituţia organizează până în 29 ianuarie Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, medicii de medicină şcolară şi medicii de familie din judeţ.

În Europa, 60.000 de femei suferă de această boală, iar 30.000 dintre acestea mor din acest motiv.

”Din punct de vedere al incidenţei, România este depăşită doar de Bulgaria şi Lituania, conform ultimelor date disponibile din baza de date a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”, a declarat şeful DSP Cluj, Dorina Duma. Aceasta spune că, dintre cazurile noi depistate anul trecut în Cluj, două treimi provin din mediul urban, iar 53 dintre cazuri provin din mediul rural. Anul trecut au fost vaccinate 627 eleve împotriva cancerului de col uterin, dintre care jumătate la grupa de vârstă 12-14 ani, iar restul din grupa 15-19 ani.

„În prezent, Direcţia de Sănătate Publica a Judeţului Cluj distribuie gratuit acest vaccin. Persoanele interesate să se vaccineze se pot adresa medicului de familie, medicului de medicină şcolară sau medicului ginecolog care va solicita Direcţiei de Sănătate Publică eliberarea vaccinului”, a precizat Duma.
Comenteaza