186 de ani de absenţe: Topul “chiulangiilor” clujeni

186 de ani de absenţe: Topul “chiulangiilor” clujeni
Liceenii din Cluj-Napoca au lipsit de la şcoală, numai în primul semestru din anul şcolar 2010-2011, 1,6 milioane de ore.

ZIUA de CLUJ a alcătuit un top al liceelor clujene cu cele mai multe absenţe în semestrul anterior, iar pe primele locuri se situează Colegiul de Transporturi “Transilvania”, Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” şi Colegiul Tehnic “Napoca”. Elevii clujeni au lipsit, conform statisticilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, de la 1.632.481 de ore în primul semestru din anul şcolar 2010-2011.

 

Alex, de 17 ani, învaţă la un liceu de prestigiu din centrul Clujului. Adolescentul mărturiseşte că, pentru el, chiulul este o obişnuinţă şi ştie cum să scape fără nota scăzută la purtare din cauza numeroaselor absenţe. “Chiulesc destul de mult din cauza orelor plictisitoare şi mai ales a materiei, care pur şi simplu este plină de lucruri neimportante, plictisitoare. Când chiulesc mă duc la cafea pentru câteva ore sau acasă, în caz că nu mă mai întorc în acea zi la şcoală”, a povestit Alex. Adolescentul cere ajutorul medicului de familie atunci când vine vorba de motivat absenţe.

 

“Chiulesc la tot ce pot, nu am materii fixe. Când clachez, după patru, cinci ore la şcoală, plec. Absenţele le motivez cu scutiri de la doctorul de familie sau de acasă, scrise de mână, în care scriu «A lipsit din cauza unor probleme personale»”, a precizat Alex. Unii liceeni clujeni îşi procură motivările de la prieteni sau colegi. “Sunt o grămadă de modalităţi pentru a-ţi motiva absenţele. Scutirile se pot cumpăra de la colegi şi prieteni. Sunt copiate la imprimantă. Mulţi fac aşa pentru că nu se uită nimeni atent la ele”, a adăugat adolescentul. “Când lipsesc mai multe zile, mă duc şi dau motivarea dirigintelui, iar apoi mă pun în bancă. Dirigintele nu întreabă, dar bănuieşte ceva”, a menţionat adolescentul.

 

În fruntea liceelor cu cei mai mulţi chiulangii se situează Colegiul de Transporturi “Transilvania”, ai cărui elevi au lipsit de la şcoală echivalentul a aproape şapte ani. Astfel, liceenii au 58.945 de absenţe, din care 38.853 motivate, iar 26.092 nemotivate. “N-aş vrea să răspund despre problemele şcolii prin telefon”, a declarat Dorina Ancău, directorul şcolii, contactată de reporterii ZIUA de CLUJ. Ea a refuzat însă şi o întâlnire faţă în faţă, în cadrul căreia să se discute despre absenţele elevilor. La Colegiul “Edmond Nicolau”, aflat pe locul 2 în topul liceelor cu cei mai mulţi chiulangii, în primul semestru au fost înregistrate 38.228 de absenţe, din care 17.640 motivate şi 20.588 nemotivate.

 

“Jumătate din clasele noastre sunt de seralişti care lucrează. La noi absenţele chiar se trec în catalog, spre deosebire de alte şcoli. Cei de la zi provin din familii dezorganizate, sunt mulţi care fac naveta şi se urcă în autobuz, dar uită să mai vină la şcoală”, a explicat Ioan Todea, directorul Colegiului “Nicolau”, care, în încercarea de a-i ţine pe elevi la şcoală, a montat uşi automatizate în instituţie. “De anul trecut, am montat uşi automatizate ca să intre în şcoală, dar să nu poată ieşi de aici până la ora 13:00. Şcoala are însă o suprafaţă mare şi elevii găsesc găuri în gard pe unde să iasă. Degeaba le reparăm...”, a precizat Todea. Directorul este la curent cu practica liceenilor de a-şi procura scutiri medicale false. “Am descoperit destule adeverinţe false pentru că am rugat doctorul şcolii să sune medicii care eliberează adeverinţele. Anul acesta nu am avut cazuri. Ori sunt mai bine falsificate, ori au fost bolnavi. Anul trecut au fost cinci-şase cazuri descoperite. Nu li s-a luat în considerare motivarea şi au primit sancţiuni, inclusiv constând în scăderea mediei la purtare”, a subliniat Ioan Todea.

 

La Colegiul Tehnic “Napoca” elevii au lipsit de la 38.098 de ore de curs şi au avut 27.768 de absenţe motivate şi 10.330 nemotivate. “Absenţele sunt majoritatea de la seral, pentru că avem multe clase. Elevii de la seral lipsesc mult, la zi nu sunt probleme deosebite, mai ales că avem foarte multe fete, care sunt mai cuminţi”, a spus Nicolae Nistor, directorul Colegiului “Napoca”. Acesta a fost, în urmă cu câţiva ani, director şi la Colegiul de Transporturi “Transilvania”. “Chestia cu scutirile e o metodă veche. Nici un diriginte nu motivează vreo absenţă până scutirea nu e parafată şi de cabinetul medical al şcolii. Nu am avut situaţii de scutiri falsificate. Acum câţiva ani, când eram la Liceul de Transporturi, am prins câţiva elevi care spuneau că au cumpărat motivările cu 10 lei”, a precizat Nistor.

 

Scădere uşoară

 

Conform statisticilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, liceenii clujeni au avut, în primul semestru al anului şcolar 2010-2011, 1.632.481 de absenţe, din care 1.137.304 motivate şi 495.177 nemotivate.

În semestrul I din anul şcolar 2009-2010, elevii au avut 1.743.743 de absenţe, din care 1.247.207 motivate şi 496.536 nemotivate.

Comenteaza