19 august este Ziua Mondială a Fotografiei

19 august este Ziua Mondială a Fotografiei
Se împlinesc 177 de ani de când Louis Jacques Mande Daguerre (1787-1851) și Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) au brevetat procedeul de realizare a fotografiei prin ''daghereotipie''.

Louis Daguerre împreună cu Joseph Nicéphore Niépce, care se ocupa cu captarea imaginilor din exterior pe un suport solid, au perfecționat sistemul, punând la punct o nouă tehnică de fixare a imaginii, numită "daghereotipie" (după numele unuia din cei doi inventatori ai săi), procedeu de fotografiere, care fixa imaginile cu ajutorul unei camere obscure pe o placă de cupru argintată, sensibilizată cu vapori de iod și de brom.

Cea mai veche fotografie din lume, însă, datează din 1826, când Nicéphore Niépce a reuşit să realizeze o fotografie cunoscută sub numele de ''View from the Window at Le Gras'' printr-un proces numit "heliografie". 

După moartea lui Niépce, Daguerre continuă experimentele împreună cu fiul acestuia, Isidore. La 9 ianuarie 1839, invenția a fost prezentată Academiei Franceze de Științe și Louis Daguerre a obținut brevetul, fiind considerat părintele fotografiei.

În acelaşi an, pe 19 august 1839, guvernul francez a cumpărat brevetul și a anunțat invenția ca fiind un cadou "gratuit pentru lume".

Korske Ara, un tânăr australian pasionat de fotografie, a lansat în 2009 un proiect on-line pentru a marca Ziua Mondială a Fotografiei, iar un an mai târziu, pe 19 august 2010 a fost organizată prima galerie la nivel mondial, cu 270 de fotografii, site-ul înregistrând vizitatorii din peste 100 de țări.

Pe lângă Ziua Mondială a Fotografiei, în România, din 2010, se mai sărbătoreşte şi Ziua Artei Fotografice, pe 11 ianuarie, zi în care s-a născut în Cluj cel care a realizat primul reportaj fotografic de război din lume, Carol Popp de Szathmári.

 

Comenteaza