Mâine, ultima zi în care mai pot fi contestate amenzile din timpul stării de urgență

Mâine, ultima zi în care mai pot fi contestate amenzile din timpul stării de urgență

CCR a arătat, în motivarea deciziei prin care amenzile din perioada stării de urgenţă au fost declarate neconstituţionale, că legea nu întruneşte „exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate”, iar stabilirea contravenţiilor este lăsată, în mod arbitrar, la aprecierea agentului constatator.

Deși amenzile din starea de urgenţă au fost declarate neconstituționale, acestea trebuie contestate în instanță. În sesizarea transmisă CCR, Avocatul Poporului, Renate Weber, a susținut că această OUG încalcă principiul securităţii juridice, deoarece nu are avizul Consiliului Economic şi Social, în condiţiile în care modifică şi completează Legea privind Statutul poliţistului, pe cea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi Legea poliţiştilor de penitenciare.

Decizia CCR 152/2020, prin care Curtea a stabilit că amenzile aplicate pentru nerespectarea ordonanţelor militare sunt neconstituţionale, a fost publicată în 13 mai în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că cei ce au primit amenzi le pot contesta în instanţă.

Termenul de 15 zile în care persoanele amendate pot formula plângeri împotriva procesului-verbal de constatare a fost suspendat pe perioada stării de urgenţă şi începe să curgă de azi. Concret, te poţi adresa judecătoriei din zona în care ai fost amendat până pe 2 iunie 2020, inclusiv, în condiţiile în care 30 mai va pica sâmbăta, 31 mai duminica, iar 1 iunie va fi zi de sărbătoare legală, astfel că termenul-limită se mută până pe 2 iunie.

În baza deciziei CCR, instanţa de judecată îţi va anula procesul-verbal de contravenţie. Dacă ai plătit deja, vei putea recupera banii de la stat, cu aceeaşi condiţie: să formulezi plângerea contravenţională la judecătorie. 

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro).

Comenteaza