21 septembrie. Astăzi este Ziua Internațională a Păcii

21 septembrie. Astăzi este Ziua Internațională a Păcii

La 21 septembrie 2023 este marcată Ziua Internaţională a Păcii.

Sărbătorită anual, pe plan mondial, această zi a fost instituită în 1981, prin adoptarea în unanimitate a Rezoluţiei 36/67 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Această zi este marcată pentru a creşte la nivel internaţional angajamentul în slujba păcii dincolo de orice fel de diferenduri şi pentru a contribui în plus la edificarea unei culturi a păcii, potrivit www.un.org. Cu acest prilej, se urmăreşte şi consolidarea idealurilor păcii în interiorul şi în relaţiile dintre naţiuni, precum şi în rândul oamenilor.

Ziua internaţională a păcii a fost marcată, pentru prima dată, în septembrie 1982, după adoptarea Rezoluţiei 55/282 a ONU, la 7 septembrie 2001, care a stabilit celebrarea acestei zile, începând cu anul 2002, la data de 21 septembrie.

Pentru 2023, tema care ghidează acţiunile de marcare a acestei zile internaţionale este ''Acţiuni pentru pace: ambiţia noastră pentru obiectivele globale'', reprezentând o chemare publică la acţiune pentru recunoaşterea responsabilităţii individuale şi colective pentru promovarea păcii, conform www.un.org. Prin acest demers, promovarea păcii contribuie şi la realizarea Obiectivelor de dezvoltare sustenabile şi obţinerea acestora determină modelarea unei culturi a păcii pentru toţi, indică sursa citată. Marcarea în acest an a zilei internaţionale coincide cu organizarea la 18-19 septembrie 2023 a Summitului SDG (n.red.- SDG - ''Sustainable Development Goals'', conform www.un.org).

Potrivit secretarului general al ONU Antonio Guterres, „pacea este mai necesară astăzi ca oricând. Războiul şi conflictul provoacă distrugere, sărăcie şi foame, ''împingând zeci de milioane de oameni să îşi părăsească casele. Haosul climatic este pretutindeni. Chiar şi statele paşnice sunt prinse de inegalităţile extinse şi de polarizarea politică'', potrivit www.un.org.

La data de 1 ianuarie este marcată Ziua mondială a păcii, instituită, în 1968, de Papa Paul al VI-lea.

Comenteaza