210 cazuri de pneumonie acută într-o săptămână, la Cluj

210 cazuri de pneumonie acută într-o săptămână, la Cluj
Vremea s-a răcit brusc, iar acest lucru nu este tocmai benefic pentru sănătatea clujenilor. Doar într-o săptămână, la nivelul judeţului, au fost înregistrate 210 cazuri de pneumonie acută. ziuadecj.ro a vorbit cu specialiştii în domeniu şi a aflat detalii.

Vremea s-a răcit brusc, iar odată cu acest fenomen, absolut normal pentru un mijloc de octombrie, a crescut şi numărul clujenilor care se adresează la medic. Majoritatea susţin că au răcit sau au gripă. Specialiştii, însă, ne spun altceva.

Infecţiile căilor respiratorii, favorizate de către anotimpul rece

"Pentru această perioadă sunt caracteristice infecţiile acute de căi respiratorii. Respectivele infecţii  cu viruşi au loc tot anul, nu doar într-un anumit anotimp. Sunt totuşi, mai frecvente în sezonul rece. Una dintre cauze este şi faptul că majoritatea persoanelor nu mai stau afară pentru că e frig, iar în spaţiile închise virusul se transmite mult mai uşor de la o persoană la alta", explică şefa Direcţiei de Sănătate Publică, Dorina Duma.

Medicii mai atrag atenţia asupra faptului că infecţiile respiratorii sunt favorizate şi de către răcirea bruscă a vremii, iar hainele adecvate sezonului rece sunt absout necesare.

Pe lângă afecţiunile căilor respiratorii, viruşii pot afecta şi căile digestive, provocând o enteroviroză. Printre simptomele acestei infecţii se numără diareea.

2.200 de infecţii respiratorii, dintre care 210 cazuri de penumonii acute într-o săptămână

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), la nivelul judeţului Cluj, în ultima săptămână, au fost înregistrate 2.200 de cazuri de infecţii ale căilor respiratorii, dintre care 210 cazuri de pneumonii acute. DSP menţionează faptul că nu a fost depistat nici un caz de gripă şi că această afecţiune reprezintă o altă boală.

Consumul de vitamine şi evitarea colectivităţilor ne feresc de infecţiile căilor respiratorii

"Pentru a ne proteja de viroze cel mai important luru este să evităm colectivităţile şi aglomeraţia şi să ne creştem imunitatea prin consumul de vitamine şi săruri minerale pentru ca organismul să se poată apăra de viruşi", susţine Dorina Duma.

Şefa DSP a mai explicat că tratarea cu antibiotice poate fi dăunătoare, fapt pentru care ele se vor administra numai dacă medicul va decide acest lucru. În cazul în care bolnavul decide să ia singur un tratament, acesta va consta în medicamente simptomatice, antiinflamatoare şi multe ceaiuri calde. De asemenea, pentru o vindecare cât mai rapidă şi pentru a evita îmbolnăvirea altor persoane, este recomnadată izolarea bolnavului pentru câteva zile.

 

Comenteaza