Foto 23 August: Ziua Națională a României, în comunism. Ce îşi amintesc clujenii din "epoca defilărilor"

23 August: Ziua Națională a României, în comunism. Ce îşi amintesc clujenii din "epoca defilărilor"
23 August: Ziua Națională a României, în comunism. Ce îşi amintesc clujenii din epoca "defilărilor"
23 August: Ziua Națională a României, în comunism. Ce îşi amintesc clujenii din epoca "defilărilor"
23 August: Ziua Națională a României, în comunism. Ce îşi amintesc clujenii din epoca "defilărilor"

Data de 23 august este o zi de referință în istoria României, sărbătorită drept ”Zi Națională” în comunism. Regimul comunist, condus de dictatorul Nicolae Ceauşescu, o sărbătorea cu mult fast, iar clujenii erau prezenţi cu mic, cu mare la deflări. 

Timp de decenii, până în 23 august 1989, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită cu mare fast, cu demonstraţii militare şi coloane de oameni ai muncii, tineri, elevi şi copii, cu steaguri roşii ale Partidului Comunist şi tricolore, şi cu enorme portrete ale iubiţilor conducători comunişti care, cu timpul, au rămas doar doi, Nicolae şi Elena Ceauşescu.

În plus, pe stadioane erau alte manifestari omagiale de dimensiuni megalomanice dedicate Partidului Comunist şi conducătorului iubit, la care elevii, artiştii, sportivii sau muncitorii din uzine erau obligaţi să participe, cu entuziasm, în cinstea cuplului dictatorial.

"Pe atunci 23 August era zi liberă la fabrici şi oamenii plecau cu toţii, la defilare. În faţa Teatrului Naţional era instalată o tribună, unde erau salutate oficialităţile din armată, conducerea de partid şi de stat, conducerea întreprinderilor, secretarul de judeţ, etc. 

Îmi amintesc că mitingul pornea de undeva dinspre Piaţa Mărăşti şi oamenii traversau centrul oraşului cu mare fast. După miting, dacă tot era liber, mergeau în Mihai Vireazu, îşi cumpărau o lebeniţă şi apoi plecau la ţară, la adevărata -ţară-", ne spune un fost angajat al întreprinderii Armătura. 

"Uneori veneau tovarăşul Nicolae şi tovarăşa Elena Ceauşescu în Cluj-Napoca. Era prin prin '82 cred, când Ceauşescu a fost în vizită la Cluj. Fetiţa mea avea un an jumate şi am dat fuga acasă, de la întreprinderea Napochim, de unde lucram ca să o iau şi pe ea pe stadion.

Ni se părea un eveniment special. Mi-o amintesc cum striga şi ea, de la mine din braţe: "Ceauşescu PCR! Ceauşescu Pace!". Nu se punea problema că nu vrei să mergi la defilare. Soţul lucra la Tehnofrig în acea perioadă şi nu era cu noi, deoarece fiecare angajat trebuia să participe la defilare împreună cu colectivul fabricilor unde era salariat", ne spune o clujeancă, fostă angajată a întreprinderii de mase plastice din Cluj-Napoca, Napochim.  

Comenteaza