23 de milioane de lei pentru şcolile “în şantier”

23 de milioane de lei pentru şcolile “în şantier”
În judeţul Cluj 48 de unităţi de învăţământ la care au început lucrări de construcţii sau reabilitări în anii 2007-2008 au nevoie de aproximativ 23 de milioane de lei de la Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). Oana Badea, secretar de stat în MECTS, prezentă la Cluj, a explicat că fondurile pentru reabilitarea unităţilor şcolare vor fi alocate în funcţie de numărul elevilor care le frecventează.

 

“Investiţiile în educaţie trebuie direct corelate cu beneficiarii educaţiei, iar aceştia sunt elevii. În acest an ne-am întâlnit cu toţi inspectorii şcolari timp de trei zile şi au fost  prezenţi la minister cu fluxurile demografice. Avem multe şantiere în ţară. La un moment dat, erau începute peste 4.000, număr care s-a dublat în perioada 2007-2008”, a declarat Badea.

 

“În fiecare an am primit bani de la minister, alocaţi acelor unităţi şcolare unde lucrările au început cu ani în urmă. Sunt şcoli în care nu avem probleme de ordin demografic, sunt şcoli în care vor exista elevi şi peste câţiva ani. Există situaţii în care constructorii au lucrat în avans, deşi prin hotărârea de guvern a fost prevăzută altă sumă”, a explicat Anca Hodorogea, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. Ea a adăugat că doar într-o singură situaţie în judeţul Cluj s-au început lucrări de construcţie, la o şcoală fără elevi. “Există o situaţie la Tioltur, în care s-a făcut o investiţie şi nu mai sunt copii. La momentul respectiv, pentru că se făcea acea investiţie, copiii au fost duşi la şcoala din centrul de comună şi părinţii au decis să rămână acolo”, a precizat Hodorogea.

 

“Dacă ministerul ne-ar da 23.184.000 de lei, am termina toate lucrările la şcoli. Ultima alocare de bani prin hotărâre de guvern a fost în decembrie 2010”, a spus Peter Tunde, inspector şcolar general adjunct. Secretarul de stat Oana Badea precizează că dascălii de la ţară nu vor mai avea probleme în ceea ce priveşte decontul transportului. “Rugămintea pe care o adresăm autorităţilor locale este de a susţine unităţile de învăţământ pentru un act de calitate, prin decontarea transportului. Considerăm că, atunci când o autoritate locală refuză acest lucru, se refuză dreptul la educaţie de calitate al elevilor din acea comunitate”, a subliniat aceasta.

Comenteaza