300 de copii şi 93 familii afectate de ninsori în Cluj, ajutate de o organizaţie umanitară

300 de copii şi 93 familii afectate de ninsori în Cluj, ajutate de o organizaţie umanitară
Organizaţia umanitară World Vision face un apel la solidaritate pentru a suplimenta ajutorul pe care îl acordă, ce constă în pături sau saci de dormit şi alimente ce acoperă necesităţile de hrană pentru şapte zile pentru copiii şi persoanele vulnerabile afectate de iarna grea. Clujenii din mai multe comune afectate de căderile masive de zăpadă au primit deja pături, haine şi alimente.

World Vision intervine cu ajutoare de urgenţă în zonele rurale în care activează şi unde, datorită zăpezii, gerului şi viscolului, drumurile s-au închis şi au rămas izolate sute de familii. În judeţele Vaslui şi Ialomiţa situaţia e critică, urmate îndeaproape de Cluj, Constanţa, Dolj şi Vâlcea. "În aceste zone au fost identificaţi mai mult de 2500 de copii şi persoane aflate în situaţie de risc", arată World Vision. În Cluj sunt distribuite ajutoare pentru 93 de familii şi 309 copii din comunele Băişoara, Mociu, Fizeşu Gherlii, Cojocna, Gilău, Căşeiu, Iclod, Iara şi Bonţida. Aceştia primesc pături, alimente, îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Ajutoarele de urgenţă, echivalentul a 80 de lei/persoană sau 320 de lei/familie cu 4-5 membri, vor fi acordate celor mai vulnerabile persoane, familiilor cu copii mici sau persoanelor care se află in zone izolate şi sunt in evidenţa asistenţei sociale, având venituri foarte scăzute sau inexistente.

Locuitorii au inceput deja să primească ajutoarele de urgenţă marţi 7 februarie în localităţi din judeţele Ialomiţa şi Cluj şi 8 februarie în Vaslui. În Vâlcea distribuţia este prevazută pentru joi 9 februarie iar în Constanţa până la sfârşitul săptămânii.

Familiile sunt selectate de World Vision Romania împreună cu autoritaţile locale iar distributia pachetelor se face prin lucrători comunitari şi parteneri locali dotaţi cu echipamente adaptate vremii. Pentru zonele izolate se va apela la suportul autorităţilor şi instituţiilor statului care au acces acolo. In funcţie de sumele colectate va exista posibilitatea de intervenţie ulterioară în cazul în care condiţiile meteo persistă. Administraţia Naţională de Meteorologie prevede continuarea gerului şi a viscolului şi deci celor izolaţi de iarna grea le va fi din ce in ce mai dificil să supravieţuiască fără hrană şi căldură.

„In Negreşti Vaslui şi în comunele din jur a nins patru zile fără oprire, zăpada a ajuns la 60 de centimetri iar acum este împrăştiată de vântul care bate cu putere. Imediat ce s-a oprit ninsoarea au început să scadă temperaturile. Marţi 7 februarie au fost minus 18 grade. Marea majoritate a drumurilor de acces în sate erau încă blocate. Şcolile s-au inchis de luni 6 februarie deoarece copiilor le este greu să ajungă la şcoală iar combustibilul necesar pentru încălzirea claselor este din ce în ce mai puţin. Multe dintre familiile cu care lucrăm au ca singur venit stabil alocaţiile copiilor. World Vision Romania va dona în Vaslui alimente de bază şi pături pentru aceste familii", a spus unul dintre asistenţii sociali ai World Vision România Vaslui, Marcela Butnaru.

In Ialomiţa ajutoarele au început sa se distribuite pe 7 februarie şi au impresionat pe oamenii care aveau nevoie de ele.

Clujenii pot dona bani online la www.worldvision.ro/apel-de-urgenta.php câte 80 de lei pentru un pachet destinat unei persoane şi 320 de lei pentru o familie de 4 persoane.

Se pot dona 5 Euro la telefonul 0900 900 090 sau 10 Euro la telefonul 0900 900 092, numere apelabile doar în reţeaua Romtelecom.


Donaţii se mai pot face şi în conturile in lei:
RO52 CITI 0000 0008 2502 4026 - deschis la CITIBANK SA
RO80 RZBR 0000 0600 0607 2026 - deschis la RAIFFEISEN BANK - AGENTIA PIPERA

 

Comenteaza