39 de ani chiuliţi, atât au adunat elevii din Cluj doar în primul semestru VIDEO

39 de ani chiuliţi, atât au adunat elevii din Cluj doar în primul semestru VIDEO
Elevii clujeni au adunat peste 344.000 de absenţe în primul semestru al acestui an şcolar, echivalentul a nu mai puţin de 39 de ani chiuliţi. Autorităţile spun că numărul absenţelor a scăzut, totuşi, faţă de anul şcolar 2011-2012, arată Realitatea TV Cluj.

Cei 75.000 de elevi din judeţul Cluj se pot "lăuda" că au chiulit de la ore echivalentul a 39 de ani în perioada septembrie - decembrie 012.

"Sunt 344.000 de absente la toate unităţile de învăţământ", spune inspectorul şcolar general Valentin Cuibus. "Aici discutăm de 75.000 de elevi clujeni care sunt în sistemul de învăţământ din Cluj".

În primul semestru, elevii au adunat aproximativ 400.000 de absenţe de la orele de curs, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului şcolar trecut. "S-a observat, în urma măsurilor pe care le-am luat, o scădere a numărului de absenţe raportat la semestrul întâi al anului trecut. A fost o scădere de aproximativ 15%", spune Cuibus.

În topul şcolilor cu cei mai mulţi chiulangii sunt Liceul Tehnofrig, Liceul de Transporturi Transilvania şi Grupul Şcolar Alexandru Borza. Directorul Liceului Tehnofrig susţine că de vină pentru numărul mare de absenţe sunt elevii navetişti, cărora le întârzie autobuzele sau trenurile cu care vin la Cluj.

"Majoritatea elevilor fac naveta şi de cele mai multe ori întârzie din cauza mijloacelor de transport şi în al doilea rând respectăm regulamentul şcolar întocmai", explică directorul liceului Tehnofrig, Grigore Chiurbe. "Cel care n-a sosit în primul minut este absent. Nu se mai motivează".

În topul şcolilor cu multe absenţe este şi Grupul Şcolar Alexandru Borza, fostul liceu Agricol din Cluj.

"Făcând o analiză comparativă numărul de absenţe nemotivate pe semestrul I 2011-2012 cu semestrul I 2012-2013 se constantă o scădere a numărului de absenţe nemotivate per elev cu 2 absenţe", spune directorul liceului Alexandru Borza, Rodica Trişcă.

Conducerea liceului spune că a luat deja măsuri pentru reducerea absenteismului.

În primul rând, se face o analiză şi monitorizare lunară a absenţelor, sunt discuţii în consiliul profesoral, în consiliul de administraţie, şedinţele cu părinţii, iar pentru elevi orele de dirigenţie. Încercăm să facem activităţile la clasă mai atrăgătoare", spune Trişcă.

Unii elevi spun că au absenţe nemotivate pentru că fac naveta. Daniel Baciu e unul dintre ei. "Fac naveta din Jucu cu trenul", spune el. "Se mai întâmplă să întârzie trenul, dar foarte rar. Vin la şcoală şi mă scoală şi mă anunţ la direcţiune, după care dacă este nevoie îmi face mama motivare".

Pentru a limita numărul de absenţe, Inspectoratul Şcolar va amplasa camere video în şcoli şi va generaliza catalogul electronic.


Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Lorant Ersek

Comenteaza